Az életminőség javítására törekednek

A lakosság életminőségének javítását tűzte ki célul a Hargita Megyéért Egyesület. A Hargita Megye Tanácsa létrehozásával és fenntartásával 2002 óta működő szervezet együttműködik más civil szervezetekkel, főként az oktatás, a diákok támogatása, adománygyűjtő akciók vagy az épített örökség megőrzése terén. A tevékenységről Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke nyilatkozott.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az életminőség javítására törekednek
Több székelykaput is felújítottak. Az elvégzett munka gyümölcse Fotó: HME

Célunk, hogy kihasználjuk a pályázati lehe­tő­ségeket minél több for­rás bevonásával. A Hargita Megyéért Egyesület – amint a neve is mutatja – a megyében élők érdekében fejti ki tevékenységét, több területen – mondta el érdeklődésünkre Borboly Csaba, a szervezetet működtető Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint részletezte, az egyesület egyik nagyon fontos tevékenysége az épített örökség terén a székelykapuk felújítása, a tevékenységet akkor vette át, amikor erre már nem volt jogi lehetőség a megyei tanácsnál.

– Számos kaput újított fel az egyesület a megyei tanáccsal közösen, főként magyarországi támogatással, többek között Szejkefürdőn Orbán Balázs kapuját, csak hogy egy kiemelkedő példát hozzak. Ez a munka a támogatásoknak köszönhetően folyamatos, jelenleg is dolgoznak Hargita megyei kapuk renoválásán

– fejtette ki a megyeelnök.

HME
Orbán Balázs kapuja Szejkefürdőn. Értékmentés

Az ifjúság is célközönség

Hargita Megye Tanácsának, habár nem hatásköre, mindig kiemelten foglalkoztak és foglalkoznak az oktatás kérdésével, és ahol lehet, bevonják ebbe a tevékenységbe az alárendelt intézményeiket is. Az egyesület tevékenységében is jelentős helyet foglal el az oktatás, volt már ösztöndíjprogram középiskolásoknak és egyetemistáknak, szerveztek állami pályázati finanszírozással műhelymunkákat és táborokat román és magyar anyanyelvű gyermekeknek közösen. Emellett már a sokadig Erasmus+ nemzetközi projektben partner az egyesület, amelyek keretében tananyagot fejlesztettek, telefonos alkalmazással együtt, azzal a céllal, hogy fejlesszék a digitális kompetenciákat, növeljék a képességfelmérő vizsgák átmenési arányát, csökkentsék az iskolaelhagyást. A pandémia időszakában online sulival és nyomtatott füzetek szerkesztésével is segítették a diákokat a képességvizsgára való felkészülésben.  
Az egyesület kiemelten foglalkozik az ifjúság kérdésével, a pályaorientációval, fiatal orvosoknak is biztosított lakhatást, részt vett a Kétkerekű suli elnevezésű, középiskolásoknak szóló oktatóprogramban, illetve létrehozta a diakmunka.ro portált a kereslet és kínálat találkozására.

Adományokat gyűjtöttek

– Az elmúlt években több alkalommal szerveztünk adománygyűjtést, így a pandémia időszakában a megye kórházainak támogatására, majd az orosz–ukrán háború kitörése után a menekültek, illetve Beregszász járás segítésére, továbbá a törökországi és a szíriai földrengés áldozatainak. Ezek jelentős adományok voltak, amit ezúton is köszönünk a Hargita megyei embereknek

– mondta az elöljáró. 

HME
Adománygyűjtés a beregszásziak támogatására. Szolidaritás


A szervezetnek az ügyvezető igazgató mellett még egy alkalmazottja van teljes munkaidővel, illetve egy könyvelő félállásban. 

– Több szakemberrel dolgozunk együtt, ez mindig a témától és a szakterülettől függ. Domokos Levente restaurátorral évek óta együtt dolgozunk a székelykapuk felújításán, a magyarországi Interrégió Fórum Egyesülettel és más partnerekkel már több Erasmus+ projektben részt vettünk, Csák László számos témakörben a segítségünkre volt, de együttműködünk iskolákkal, pedagógusokkal, a Sapientia – EMTE-vel, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházzal, csak hogy néhány példát említsek – sorolta az együttműködéseket Borboly Csaba. Hozzáfűzte: – Az egyesület alapításakor azt a célt tűztük ki, hogy a Hargita megyeieket segítsük. Úgy gondolom, hogy ezt a célt mindig szem előtt tartották és tartottuk, így azt gondolom, hogy megvalósult, és igyekszünk megvalósítani nap mint nap. A Hargita Megyéért Egyesület az egyik olyan szervezet, ahol hálás a munka, ha fogalmazhatok így. Amikor a megyében bárhol felújított székelykapukat látunk, amelyeken kis táblák jelzik, hogy a támogatásoknak is köszönhetően, a munkánkkal újult meg, azt gondolom, méltán lehetünk büszkék. 

Oktató applikáció

A megyeelnök a projektpartnerekkel közösen fejlesztett applikációra is kitért.
– Ha már telefonozik a gyerek, akkor használja matematika- vagy magyarirodalom-tanulásra. Ez egy jó eredmény, mert ha már nem tudjuk a gyerekeink kezéből kivenni az okostelefonokat, tableteket, akkor használják értelmes dolgokra és a javukra. A közlekedésbiztonsági program szintén a gyerekek érdekeit szolgálta, az ifjúsági stratégia a fiataljaink jövőjét célozza meg, az ösztöndíjak átadása megint olyan pillanatok, amelyekért érdemes dolgozni – jelentette ki. – A továbbiakban is a Hargita megyei emberekért dolgozunk, ahogy az mindig is az egyesület célja volt. A székelykapuk felújítását folytatjuk, mert fontosnak tartjuk, hogy néhai Kovács Piroska kapumentő hagyatékát továbbvigyük, illetve erre a projektre folyamatosan van igény. Folytatjuk az ifjúsági stratégia kidolgozását, továbbra is kiemelten foglalkozunk az ifjúsággal, a pályaorientációval, az oktatással és a tananyagfejlesztéssel.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!