Hirdetés

Marad, de átszabják a pontrendszert

Kielemezte a pontrendszert és levonta a következtetéseket a jégkorong Erste Liga vezetősége. Némi módosítással, de marad a kö­vet­kező idénytől is a bevett pontrendszer, amely vegyes fogadtatásban részesült.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 3 perc
Marad, de átszabják a pontrendszert
Szorosabbak voltak a küzdelmek a pontrendszer miatt Fotó: Ersteliga

Újdonsággal szolgáltak a jégkorong Erste Liga szervezői a legutóbbi idényben, amikor is bevezették a pontrendszert, és meghatározott pontokkal „ruházták” fel a játékosokat, valamint megszabták, hogy egy meccsre hány pontnyi játékos nevezhető.
A liga elnöksége az elmúlt időszakban elemezte az elért eredményeket, kérdőíveket juttattak el a csapatoknak és já­ték­osoknak, edzőknek. Elsőként a legfontosabb megállapításuk, hogy a mérkőzések átlagos gólkülönbsége, illetve a gólkülönbségek szórása jelentősen csökkent, kiegyenlítettebb párharcokat jelentve a közönség számára. A szoros mérkőzések aránya, amelyeken legfeljebb két gól döntött, szintén jelentősen növekedett. Beszédes adat továbbá, hogy idén a csapatok között a tabellán is kisebb különbséget figyelhettünk meg. A rájátszás során még inkább megmutatkozott az idei szezon kiegyenlítettsége.
A legalább tíz mérkőzésen pályára lépő légiósok között ligaszinten mindösszesen tizeneggyel növekedett a légiós játékosok száma, ugyanakkor a liga átlagéletkora csökkent, továbbá nyolccal növekedett a legalább tíz mérkőzésen szerephez jutó, 23 év alatti hazai játékosok száma. Összességé­ben nagyobb szerepet vállal­tak a csapatok sikerében a ki­e­mel­kedő légiós teljesítmények. Alapos utánajárással és hatékony játékos-kiválasztással a csapatok jelentős versenyelőnyt tudtak szerezni az idei küzdelemben.
A pontrendszer felülvizsgálata után az elemzők javaslatokat tettek a fejlesztési irányokra, amelyeket el si fogadott a liga vezetése. Ennek eredményeként többek között a minimum ponthatár 36 pontra növelése, és a légiós játékosok és hazai játékosok közötti pontkülönbség további növelése jelentik a legfontosabb módosításokat. Ezek a változtatások egyrészt a csapatok közötti kiegyenlítettség további növelését, másrészt a hazai játékosok nagyobb helyzetbe hozását segíthetik a következő szezon során.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!