Hirdetés

Szemet hunynak a késedelmi kamat fölött

Június 12–16. között megbocsátás hete van a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Hétfőtől péntekig, naponta reggel nyolc és délután négy óra között várják az eddig vissza nem szolgáltatott könyveket, kiadványokat, amelyek után ezúttal nem kell késedelmi díjat fizetni.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szemet hunynak a késedelmi kamat fölött
Hétfő délelőtt tíz személy vitt vissza régen kikölcsönzött könyveket. Megbocsátás Fotó: László F. Csaba

Június 12–16. között tartják a megbocsátás hetét a Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az olvasók késedelmi díj kifizetése nélkül vihetik vissza a régen kikölcsönzött kiadványokat. Mint Kelemen Katalin könyvtáros és osztályvezető elmondta: a megbocsátás hete hagyományos program a könyvtárban, több mint tíz évre visszatekint, általában tavasszal szokták meghirdetni. A könyvtáros kiemelte: az akció minden évben nagyon sikeres, sokan élnek a lehetőséggel, ami az olvasók és a könyvtár számára is hasznos, mert nem kell büntetést fizetni, és ilyenkor több száz kiadvány visszakerül és újra kikölcsönözhetővé válik. 
– Korábban is, és most is azt tapasztaljuk, hogy az emberek elfelejtik visszahozni a könyveket, majd felgyűl a büntetőkamat. Ha nagy a késedelem, sokan félnek vagy szégyellik visszahozni, olyan is előfordul, hogy inkább errefelé se jönnek. A megbocsátás hetének célja, hogy minél több ember megmozduljon és hozza vissza a megkésett, elmaradt könyveket, kiadványokat, azért, hogy ezek visszakerülhessenek a forgalomba – részletezte Kelemen Katalin.

László F. Csaba
Az elfelejtett könyveket a kölcsönzőrészlegen lehet leadni vagy a biblioboxba bedobni.


A Kájoni János Megyei Könyvtár könyvtárosai szerint a kölcsönzési szokások leginkább korcsoportonként változnak, az idősek nagyon pontosak, komolyan veszik a határidőket és késedelmi díjakat, a fiatalok lazábbak, elfelejtik a határidőt, illetve gyakran elmennek más városba, egyetemre, dolgozni, tanulni és elmulasztják visszavinni a könyveket.
Kelemen Katalin könyvtáros úgy tájékoztatott: 2015-ben például a megbocsátás-akció négy napig tartott, ezalatt több mint hétszáz könyv került vissza a könyvtár tulajdonába, és közel ötezer lej értékben töröltek el késedelmi kamatot. A statisztika minden évben hasonlóképpen alakul: 500-1000 könyvet visznek vissza és 5-6 ezer lejes büntetőkamatot engednek el.
Gyulai Arthur, a Kájoni János Megyei Könyvtár igazgatója hozzátette: azt is szívesen visszafogadják, ha valaki például egy szülői, nagyszülői örökségben talál olyan könyvet vagy dokumentumot, melyben a könyvtár pecsétje látható, így visszakerülhetnek olyan anyagok is, melyeket több tíz éve nem láttak viszont. Rámutatott: ha valaki elfelejtett könyveket hoz vissza a megbocsátás hetén és nem szeretne „szembenézni” a könyvtárosokkal, a bejárat mellett található biblioboxba is beteheti azokat. Az idei megbocsátás hete jó lendülettel indult, már tegnap délelőtt tíz személy vitt vissza régen kikölcsönzött könyveket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!