Hirdetés

Csíksomlyón lesz az Europassió Kongresszus

A 2024-es év fontos lesz a Hargita megyei közösség számára, mivel az Europassió Kongresszus házigazdája nem más, mint a Csíksomlyói Passió. Az ezzel kapcsolatos csehországi találkozón átadták a reprezentatív utazó szobrocskát a Hargita megyei küldöttségnek.

HN-információ
Becsült olvasási idő: 2 perc
Csíksomlyón lesz az Europassió Kongresszus
Hargita megyébe „vándorolt” a szobor Fotó: HMT

Az évente megrendezett Europassió Kongresszus az ismerkedés, kapcsolatteremtés és a szervezetet érintő döntések meghozatalának színhelye. Az ernyőszervezet tizenhat európai ország nyolcvanhét passiójátékokat bemutató csoportjából tevődik össze.
A Csíksomlyói Passió Alapítvány 2019-ben pályázott a kongresszus szervezési jogára, és az idei rendezvényen átvehette az Europassió vándorszobrát. Így elkezdődhet a 2024-es Europassió Kongresszus szervezése Hargita megyében. Ennek kapcsán Hargita Megye Tanácsa, a Csíksomlyói Passió Alapítvány és Csíkszereda Városháza képviselőiből álló delegáció vett részt a június 8–11. között megrendezett Europassió Kongresszuson Horice na Sumavéban.
Csíksomlyón a Jézus Krisz­tus szenvedéseit bemu­ta­tó színdarabok hagyománya évszázados múltra tekint vissza, aztán a kommunista rezsim betiltotta ezeket a játékokat, majd 1996-ban helyi lelkes fiatalok csoportja által újult meg. A megyei önkormányzat támogatja e hagyományok meg­őr­zé­sét, mint erről szóló tegnapi közleményében fogalmaznak, megtiszteltetésnek tartják, hogy Hargita megye ilyen rendezvénynek ad otthont.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!