Szoknyás bringások örömtekerése

Több mint száz nő döntött úgy az elmúlt hétvégén, hogy autó helyett kerékpárral közlekedik abból az alkalomból, hogy idén másodjára szervezték meg Székelyudvarhelyen a Skirt­bike elnevezésű szoknyás kerékpáros felvonulást. A felvonulás résztvevői a városi parkból tekertek ki Szej­kefürdőre.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 3 perc
Szoknyás bringások örömtekerése
Bringás felvonulás. Szoknyásan tekertek át a városon Fotó: Hodgyai István

Szombat reggel 10 órakor kezdődött a második Skirtbike elnevezésű szoknyás-biciklis felvonulás Székelyudvarhelyen. A két keréken megtett útvonal, akárcsak tavaly, a városi parktól a Szejkefürdőig tartott. A nagy felvonulás során a résztvevők rendőri felvezetéssel, biztonságosan járták körbe a várost. A szoknyás bringások útjuk során érintették a település központját, a Bethlen negyedi parkot, a Vásártért, illetve a piac területét. 
– Valójában a mozgalom egy elsősorban nőket célzó városi kerékpártúra, amely rávilágít arra, hogy a bringázást lehet színesen, női­esen és stílusosan is gyakorolni. A kezdeményezés ugyanakkor szorgalmazza, hogy rövid távok esetén a hölgyek a kerékpárokat részesítsék előnyben az autókkal és a tömegközlekedési eszközökkel szemben – fejtette ki Szécsi Veronika főszervező. Míg zajlott a regisztráció, a gyülekezőket arra biztatta, hogy ismerkedjenek, beszélgessenek, majd csodálják meg egymás szoknyáját és biciklijét. Kifejtette: a biciklizés környezetbarát alternatív közlekedési mód, a mozgalom pedig felhívja a figyelmet a bringázás létjogosultságára. A mozgalom családi programként is megállta a helyét, hiszen sok nő magával vitte a gyerekét is a körútra. A kisebbek egy utánfutós kocsiban tették meg a távot, a nagyobb gyerekek pedig már saját biciklin tekertek a felnőttek mellett. Az idei felvonulás mintegy száz városlakót mozgatott meg, az esemény alkalmából az iskoláskorú gyerekektől az idősekig többen is bringára ültek. 
– Az autó azért van, hogy használjuk, de gyakran a kora reggeli órákban olyan dugók vannak a városban, amelyek nehezebbé teszik a közlekedést. Mindenki autóval megy a munkába, és autóval viszi a gyerekét az óvodába, iskolába. A mai nappal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy amikor csak lehet, tegyük félre az autót. Járjunk kerékpárral, hiszen amúgy is szép nyári idő van – mondta az egyik részt vevő édesanya. A felvonulás végállomásán a szervezők kiosztották a legszebb kerékpárosnak, a legszebb biciklinek, a legfiatalabb, valamint a legidősebb résztvevőnek, a legrövidebb szoknyát, illetve a legmagasabb sarkú cipőt viselő hölgyeknek járó díjakat. Néhány résztvevő különdíjban is részesült, majd átadták a MISS Skirtbike és a MR. Skirtbike díjakat. Az esemény legjobb hangulatú pillanata az volt, amikor kisorsolták a tombola győztesét. A szerencsés nyertes egy vadiúj kerékpáron tekerhetett haza. A szervezők szerint az idei mozgalom bizonyította, hogy igény van a kerékpáros rendezvényekre, hiszen egyre több udvarhelyi jön rá arra, hogy a bicikli a legegyszerűbb és a legszabadabb közlekedési eszköz. Hozzáfűzték: izgatottan várják a csíkszeredai Skirtbike rendezvényt, amelyre idén már hatodik alkalommal szerveznek meg, június 24-én. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!