Kupakmozaikok kirakásával versenyeztek

Negyedik alkalommal szervezte meg hétvégén a diákoknak szóló KupakMOZAIK elnevezésű programját a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az RDE Harghita hulladékgazdálkodási vállalat.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 5 perc
Kupakmozaikok kirakásával versenyeztek
Szorgos kezek. Odafigyeltek a részletekre Fotó: Hodgyai István

Balogh Csenge, az SZKA kommunikációs felelőse az eseménnyel kapcsolatban kifejtette: szelektív hulladékgyűjtésre tanítják a fiatalokat, kupakgyűjtést szerveznek, és megmutatják a gyerekeknek, hogyan védjék, óvják környezetüket. Többéves hagyomány már, hogy júniusban újrahasznosítási versenyt rendeznek, KupakMOZAIK néven – emlékeztetett. Idén június 10-én, a városi jégpályán tartották meg a negyedik vetélkedőt Székelyudvarhelyen. Hozzáfűzte: a versenyt követő héten át bárki kipróbálhatja a mozaikrakást az SZKA székhelyének udvarán. A kirakós játékot hétköznaponként délelőtt és délután, két turnusban rendezik meg, a játékosoknak előzetesen be kell jelenteniük részvételi szándékukat. A szombati versenyen negyvenöt, általános és középiskolásokból álló csapat mérte össze kreativitását, illetve bizonyította, hogy elkötelezett a környezetvédelem iránt. Az idei versenyen, mivel rendkívül nagy volt az érdeklődés a fiatalok részéről, két szakaszban zajlott a megmérettetés. Az első szakasz 10 órakor kezdődött, a második szakaszban pedig a résztvevők 15 órától kezdődően rakhatták ki a mozaikokat. A csapatok mindkét fordulóba három-három órán át dolgozhattak az alkotásokon. A mozaikrakást öt zsűritag felügyelte, majd a verseny befejezéseként az esztétikai minőséget, a csapatok együttműködő készségét, a környezetvédelem szempontjából a megfogalmazott üzenetet, valamint első benyomásaikat figyelembe véve pontozták az elkészült munkákat. A zsűri tagjai Balázs Sarolta, Geréb Harmat, Jakab Levente, Magyari Tímea és Miklós Dalma voltak. A pontok összesítése jelenleg folyamatban van, a véglegesített eredményeket hét elején teszik közzé, tudtuk meg Balogh Csengétől. A korábbi évekhez hasonlóan, az első három helyezést elért csapat ezúttal is úgynevezett élménykuponokat kap. A szervezők kifejtették: fontosnak tartják, hogy a közös munkát követően olyan nyereményeket adjanak át a diákoknak, amelyek a vetélkedő után még jobban összekovácsolják a gyerekeket. Mint mondták, a többi csapatról sem feledkeznek meg, pontszámoktól függetlenül, idén is apró meglepetésekkel jutalmazzák a vetélkedő valamennyi résztvevőjét.

Hodgyai István

A szombati megmérettetésen a gyerekek gyakorolták a környezettudatos magatartást és a környezetbarát szokásokat. A verseny lényege a műanyag kupakok összegyűjtése, illetve újrahasznosítása volt. A szervezők szerint közösségi szórakozásként is fel lehet fogni, ami környezetvédelemre neveli az iskolásokat. 
Mára a KupakMOZAIK már kinőtte a város határait, egész Udvarhelyszéken népszerűvé vált. Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a programot, idén is több csapat jelentkezett a környező falvakról. A versenyre valamennyi csapatnak legkevesebb ötezer, körülbelül tíz kilogrammnak megfelelő, saját maguk által összegyűjtött kupakkal kellett érkeznie. A kupakokat nem ragasztották fel az alkotófelületre. Az összegyűjtött műanyag hulladékot a verseny végén a székelyudvarhelyi RDE Harghita újrahasznosító üzemébe szállították. Ezekből különböző használati tárgyak készülnek, például hólapátok, kerítésoszlopok vagy kerti bútorok.  

Hodgyai István
Az idei KupakMOZAIK verseny legnépszerűbb témái az ivóvíz tisztasága, a szelektív hulladékgyűjtés, a veszélyeztetett állatfajok, a komposztálás, a környezetkímélő közlekedés és a Föld megmentése voltak. Az előző versenyekhez képest a csapatok sokkal több állatfigurát jelenítettek meg a mozaikokon.  Pingvineket, jegesmedvéket, katicabogarakat, teknősbékákat és delfineket ábrázoló képeket raktak ki Voltak olyan mozaikok is, amelyek egy csodálatos, idealizált világot ábrázoltak, ahol a természet tisztán és rendezetten öltött formát – számoltak be lapunknak a szervezők.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!