Hirdetés

Kincskereső és székelykapu-ismereti vetélkedő

Székely örökség – Székely kincskereső címmel hely- és székelykapu-ismereti vetélkedőt szerveztek Zetelakán. A diákok körében nagy népszerűségnek örvendő versenyt 2009-től csaknem folyamatosan megszervezi a Pro Zetea Egyesület az általános iskolások számára. Ily módon szeretnék felhívni a községben élő gyerekek, fiatalok figyelmét az épített örökségre, játékosan tudatosítani bennük, hogy milyen gazdag és értékes kincs van szülőfalujuk birtokában.

Nagyálmos Ildikó
Becsült olvasási idő: 7 perc
Kincskereső és székelykapu-ismereti vetélkedő
Díszes székelykapu. Élő örökség Fotó: Nagyálmos Ildikó

Dimén Levente tanár, a projekt koordinátora évről évre hatalmas munkát fektet a vetélkedő megszervezésébe.
– Mindig elveszek belőle valamit, de kétszer annyit hozzáteszek, hogy látványosabb, érdekesebb legyen. A verseny több részből áll, fő pillére a kincskeresés. Idén a falu központi és alszegi részét kellett bejárniuk a diákoknak, fényképek, kapufeliratok és GPS-koordináták szerint kellett azonosítaniuk a székelykapukat. A kincskeresés lényege, hogy a diákok megismerjék a kapukat, megtudják az értékét, ugyanakkor az egyedi motívumokat is meg kellett fejteniük. Összesen hét csapat mérte össze tudását, ami nagyjából kétszáz gyereket és felnőttet jelent. Idén a diákok, tanárok mellett a szülőket is bevontuk, minden szülő után pluszpontokat kaptak a csapatok. A szülők jelenléte arról is árulkodik, összetartó-e az osztályközösség. A gyerekeknek egy kisfilmet is kellett készíteniük egy székelykapu-tulajdonossal, illetve egy székelykapu-faragóval, amelyet Fecső Zoltán filmrendező és csapata elemzett – mondta Dimén Levente.
Ugyanakkor minden csapatnak védnököt kellett választania a faluból egy közismert ember személyében, ami szintén pluszpontot jelentett.
Az első három díjazott osztály ingyenes kiránduláson vehet részt, két osztály látogatást nyert a Mini Erdély Parkba, két osztály a Haáz Rezső Múzeumban múzeumpedagógiai foglalkozáson és múzeumlátogatáson vesz részt, négy osztály a Babusgatóba mehet díjmentesen. A nyertes osztályok osztályfőnökei pénzjutalomban is részesülnek.
A rendezvény célja felhívni a diákok figyelmét Zetelaka község székelykapuinak értékére, jelentőségére, megismertetni a székelykapuk festésének, faragásának és motívumvilágának rendszerét és jelentését, felkelteni a fiatalok érdeklődését a népi tárgyi és szellemi értékek iránt, a székely öntudat erősítése, elmélyítése a gyerekekben, a szülőföldhöz való ragaszkodás erősítésére, önismeretre nevelés, az esztétikai érték fejlesztése.

Nagyálmos Ildikó
Kincskeresők a terepen. Értékmustra


– Olyan élményt ad, ahol a gyerek keres, kutat, felfedez, leír, megérint, lát, hall. 2023-ban is élő, aktív program, Hargita megye egyik legsikeresebb programja – teszi hozzá a főszervező.
Zetelaka község a világ legtöbb székelykapujával ren­del­kező település, községszinten négyszáz kaput számlálnak, amiből Ze­te­la­kán 312 kapu áll. A legrégebbi, a központban kiállított székelykapu 1829-ből való.
– Ezt a kaput, amelynek Máthé Imre volt az egykori tulajdonosa, a nyolcvanas években lebontották. Ő az akkori néptanácsnak adományozta, és 32 évet várt a kapu arra, hogy megtaláljuk a fásszínben, és a helyi önkormányzat, a Pro Zetea Egyesület és a Hargita Megye Tanácsának finanszírozásával újra felállítsuk. A másik, most is eredeti helyén álló galambdúcos székelykapu 1835-ös. Huszka József 1893-ban, amikor Zetelakán járt, úgy jegyzi fel Zetelakáról, hogy itt van a galambdúcos székelykapuk hazája. 1913-ban a Székely Nemzeti Múzeum innen vásárol egy kaput Kós Károly javaslatára, ami jelenleg is a múzeum bejáratát díszíti. Az akkor múzeumigazgató László Ferenc azt jegyzi föl, hogy majdnem minden második ház előtt galambdúcos székelykapu található Zetelakán. Reméljük, hogy ez a falukép pár évtized múlva visszaáll és egyre gazdagabb lesz. Visszaszorulóban van a galambdúcos székelykapu, azaz a nagy kötött székelykapu, viszont az úgynevezett leveles székelykapu elterjedőben van. Bízom abban, hogy csak lesz ennek reneszánsza – fogalmazott Dimén Levente.
Zetelakán jelenleg három székelykapu-készítő mesterember van, községszinten pedig nyolcan űzik ezt a mesterséget.
A rendezvény megszervezéséhez szükséges 16 ezer lejes költségvetést több helyről pályázták meg a szervezők, hétezer lejt a Bethlen Gábor Alap adott, a fennmaradó összeget pedig a Zetelaki Közbirtokosság, a Húszlépcsős vendéglő, a Cetate Pr­o­duc­tion, a City Reklám, a Villy üdítő, a Babusgató, a Legendárium és Haáz Rezső Múzeum támogatásával sikerült megszerezniük.
A Cetate Production, azaz a zeteváraljai sátorgyár rendszeres támogatója a rendezvénynek. Vezetője, Demeter Anna-Mária elmondta: Hangzatos szavak, de én tényleg hiszek a közösségben. A munkatársaink – 274 fölött vagyunk – nagy része Zetelakáról, Zeteváraljáról és Varságról jár hozzánk dolgozni. Hiszek abban, hogy ha összefog a magánszektor a pedagógusokkal, az önkormányzattal, akkor nagy dolgokra vagyunk együtt képesek. Szívesen áldozunk arra, ami a gyerekeink tanulásához, fejlődéséhez járul hozzá. Az évek során kialakult egy nagyon jó együttműködés, szépen csendben végezzük a dolgunkat, hogy a közösség fejlődhessen.
A pontvadászaton első helyezést ért a VI. B osztály, másodikok lettek VII. A-sok, harmadikok a VII. C-sek, negyedikek a VII. B-sek, ötödikek a VIII. C-sek, hatodik helyen végeztek a VI. A-sok, hetedikek a VIII. B-sek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!