Hirdetés

Az idén elkészülhet a dokumentáció

Az már biztos, hogy az idén sem fog üzemelni a büdösfürdői kezelőbázis. Az ígéreteken túl már van előrelépés a kezelőbázis, a gyógyturizmus beindítására, a Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közreműködésével. De sem az üzembe helyezés időpontjáról, sem a beruházás végösszegéről nem tudott senki hozzávetőleges adatokat közölni.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az idén elkészülhet a dokumentáció
Fotó: Veres Nándor

A kezelőbázis épülete adminisztrációs szempontból Csíkszentimre községhez tartozik, az épület bő egy évtizede üresen áll. Az elmúlt évtized folyamán számos próbálkozás volt a kezelőbázis üzembe helyezésére, de egyik sem járt sikerrel.
A 2009-ben épített kezelőbázist 2012-ben vette át a helyi önkormányzat Hargita Megye Tanácsától, ez utóbbi hatáskörébe tartozott az épület munkálatainak felügyelete. Az átadást követően a helyi önkormányzatnak a beüzemelésre nem volt elegendő forrása, ezért koncessziós szerződéssel is próbálkoztak, ám végül azt is felbontották, többek között a bonyolult engedélyeztetési eljárás miatt. A bérlő 2014-ben kérte a szerződés felbontását, kérését az önkormányzat elfogadta. Néhány évvel ezelőtt az üresen álló épületen karbantartó munkát kellett végezni, hogy megőrizzék állagát.
A legújabb elképzelések szerint Hargita Megye Tanácsa segít Csíkszentimre önkormányzatának megvalósítani a projektet, sőt, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közreműködésével a szakszerű orvosi ellátást is biztosítani szertnék. A kezelőbázis üzembe helyezésével pedig a két település – Csíkszentimre és Csíkszentkirály – turizmusa fellendülhet. Ugyanis Büdösfürdőn, a Csík­szent­ki­rályhoz tartozó részen több személy befogadására alkalmas épület található, amelyet a tervek szerint bevennének a projektbe. 

Veres Nándor
Rendezetlen a kezelőbázis környéke. Megoldáskeresés

A kezelőbázis jelene

Fülöp Kinga, Csíkszentimre alpolgármestere kérdésünkre kifejtette: az elmúlt években több egyeztetés volt helyszíni terepszemlével egybekötve a kezelőbázis sorsáról. 
– A megyei tanács, a csík­szentimrei önkormányzat és a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház képviselőivel is helyszíni terepszemlét tartottunk, és döntöttünk is a kezelőbázisról – mondta a helyi elöljáró.
Hozzátette: az önkormányzat minden szükséges engedélyt kiadott az építkezés folytatásához, így jelen pillanatban rajtuk nem múlik a projekt sikeres végkifejlete.
A tenderfüzet versenyeztetése zajlik, ami várhatóan három hét alatt lezajlik, ezt követően a nyertes tervezőcéggel szerződést kötnek, és néhány hónap áll a cég rendelkezésére, hogy elkészítse az előtanulmányt és beszerezze a szükséges engedélyeket.
A projekthez két különböző engedélyeztetési folyamat társul, az első az épületekhez szükséges engedélyek, jóváhagyások beszerzése; a második pedig az üzemeltetéshez, azaz a gázkitermelésére és gyógyászati célból való felhasználásra vonatkozó en­ge­délyek kiváltása. Az előtanulmány elkészítése alapján lehet majd a további tervekkel haladni, és hozzálátni a konkrét kivitelezésnek. Amíg a tanulmány el nem készül, addig sem a munkálatok befejezési határidejére, sem pedig a projekt összértékére vonatkozóan nem tudnak érdemi választ adni, a megyei tanács műszaki igazgatóságának szakemberei. 

Veres Nándor

Az engedélyek beszerzése

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke néhány héttel ezelőtt személyesen járt a kezelőbázis ügyében Bu­ka­restben, ahol találkozott az országos bányakapitányság és az országos ásványvíz-igazgatóság képviselői­vel, Antal Lóránt szenátor közreműködésével. 
– A kezelőbázis ügyében megoldásokat ígértek, ami a használatát illeti. Erre azért is van szükség, hogy az épületre már kiírt tervezési dokumentációra kivitelezőt találjunk, amire a felhívás már megtalálható a megyei tanács közbeszerzési oldalán – hívta fel a figyelmet a megyeelnök.
Mint mondta: az építkezési munkálathoz szükség van a bányakapitányság engedélyre is. Az elnök szeretné, ha a büdösfürdői kezelőbázis teljes dokumentációja elkészülne az év végéig. 
– Kormányzati támogatást is várunk a projekthez, annál is inkább, mert a mofetták a világ legolcsóbb gyógykezelését jelentik. Tőlünk nyugatabbra ennek a kezelési alternatívának óriási piaca van, a jövőben ehhez szeretnénk mi is felzárkózni. A beruházással párhuzamosan tehát azon is kell dolgozzunk, hogy mind az országos, mind pedig a nemzetközi egészségügyi biztosító rendszer erre a kezelési módszerre támogatást tudjon nyújtani a pácienseknek – mondta Borboly.
Hozzátette: a projektnek több nyertese lehet, ha sikerrel járnak. Az elnök elmondása szerint: vár még egy hetet az engedélyekre, és ha addig nem érkeznek meg, akkor ismét személyesen megy a fővárosba.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!