Hirdetés

Sztrájkos ballagás

A megye jelentős része kitartóan részt vesz a több mint egy hete tartó országos tanügyi sztrájkban, bár főleg a megyeszékhelyen és környékén vannak tanintézetek, amelyek feladták. Eközben másodszor is elhalasztották a hatodikosok országos felmérését, a naptár szerint elkezdődött a beiratkozás az érettségi vizsgára, és eljött a kicsengetési ünnepségek ideje is.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sztrájkos ballagás
Iskolakapu a sztrájkot hirdető felirattal. Oktatás nincs, ballagás lesz, a többit nem tudni Fotó: Veres Nándor

A híresztelések ellenére a tiltakozás első napjához, május 22-éhez képest elenyésző százalékban csökkent Hargita megyében a sztrájkoló tanügyi személyzet aránya: az összlétszám – amelybe a kisegítő személyzet is beletartozik – 4,61 százalékkal lett kisebb, a pedagógusoknak pedig mindössze 2,15 százaléka lépett vissza a tiltakozásból – tudtuk meg Demeter Levente főtanfelügyelőtől.
– Udvarhelyszék, beleértve Székelykeresztúr térségét, Szentegyháza és környéke, Gyergyószentmiklós és környéke, illetve Alcsík majdnem teljes mértékben kitart a munkabeszüntetés mellett – közölte Kocs Ilona, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének területi bizalmija.
Bár nem hozzá tartoznak, úgy tudja, hogy Csíkszeredában és környékén több tanintézet is visszalépett a tiltakozástól, és tanítanak. Egyelőre a szakszervezetek álláspontja ugyanaz: ha nem teljesítik a követeléseik jelentős részét, nem zárják le a tanévet, a munkabeszüntetés érvényben marad.
A tanügyminisztérium a héten már másodszor halasztotta el az általános iskolák hatodik osztályosainak országos értékelő vizsgáját, amelyet a múlt héten kellett volna lebonyolítani. Első körben erre a hétre tolták át az időpontot, de mivel a tiltakozás folytatódik, a szaktárca kénytelen volt lépni, a módosítás értelmében június 12–13-án tartanák a tesztelést. Ha addig véget ér a sztrájk.

Hodgyai István
Sztrájkot hirdető felirat. Tovább tart a bizonytalanság

Az érettségi vizsganaptár szerint május 29. és június 7. között iratkozhatnak be az érettségi vizsgára a végzősök, országos szinten közel 150 ezer tanuló. A programon egyelőre nem változtatott a tanügyminisztérium, bár országszerte döcögős a beiratkozás, hiszen továbbra is nagy a sztrájk támogatottsága. A beiratkozáshoz le kell zárni minden tantárgyból a tanulót, és a sztrájkoló tanintézetekben ez eddig nem történt meg, a „normális” forgatókönyv szerint egyébként pénteken, június 2-án ér véget a középiskolások számára a tanév. A megkérdezett székelyudvarhelyi és környékbeli tanintézetek közül van olyan, ahol egyáltalán nem történik semmi, mert a titkárság is sztrájkol, többségükben azonban elveszik az iratokat azoktól, akiknek a korábbi években nem sikerült az érettségijük, és idén újra próbálkoznának. Az adatokat viszont nem vezetik be a központi rendszerbe, és mivel az idei végzősöket nem zárták még le, számukra még hátravan a beiratkozás. Az igazgatók nagyon remélik, hogy mihamarabb megszületik az egyezség a kormány és a szakszervezetek között.
A főtanfelügyelő is megerősítette, hogy a központi informatikai rendszer működőképes, ahol nem tiltakozik a személyzet, elvileg megtörténhet a beiratkozás, ha a tanulónak már van lezárt tanulmányi átlaga.
– Itt a kérdés az, hogy meddig tart a sztrájk. Ha nem ér véget hamarosan, a minisztérium élhet azzal a jogával, hogy meghosszabbítja a tanévet és új vizsganaptárt bocsát ki – tette hozzá.
Kocs Ilona hangsúlyozta, hogy a szakszervezetek kitartanak, bár szerinte már beindult a megfélemlítés a kormány és a tanfelügyelőségek részéről, ugyanis előre bekértek olyan adatokat, ami a májusi bérekhez szükséges pénzalapra vonatkozik, és ilyet nem szoktak tenni a hónap végén. Rémhírek is terjednek, miszerint azon iskolák tanárai, ahol nem sztrájkolnak, vizsgáztatják a többi diákot is. Nincs valóságalapja ennek – mondta a szakszervezeti vezető.
A ballagásokat ugyanakkor minden tanintézet megtartja a tervezett időpontban.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!