Hirdetés

Beruházásokat terveznek

Csíkszentkirályon két jelentősebb beruházás elkészítését tervezik a közel­jövőben: megmentenék a pusztulástól egy korábban ipari célokat szolgáló nagy épületet a település Büdösfürdő felőli határában és elkezdik a tanuszoda építését Borsárosfürdőn.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Beruházásokat terveznek
A Borsárosfürdő mellett építik fel a tanuszodát. Másfél év múlva kellene működjön Fotó: Vlaicu Lajos

Mint arról korábban beszámoltunk, Csík­szentkirályon, a településnek a Csíkszent­imrei Büdösfürdő felőli határában található az egykor flotációnak nevezett ipari létesítmény. Az épület tetőszerkezetét tavaly cserélte ki az önkormányzat, hogy megóvja az épületet a további pusztulástól. Székely Ernő, Csíkszentkirály polgármestere szerint őszig pályázati összegekből energetikai szempontból korszerűsítenék az épületet.
– Ha nem sikerül pályázati finanszírozást szerezni, akkor az önkormányzat önerőből próbálja a beruházást folytatni – mondta a polgármester.
A másik beruházás kapcsán az elöljáró kifejtette: a településen hamarosan elkezdik a Borsárosfürdő mellett található területen a tanuszoda építését. A polgármester szerint jövő héten hozzálátnak a beruházás kivitelezésének, az építkezési munkát azonban régészeti feltárás előzi meg Darvas Lóránt régész vezetésével. 
– A régészeti kutatások nagyjából három hetet vesznek igénybe, és ha nem találnak semmit, akkor kezdődhet a tulajdonképpeni építkezés. Ha a szakemberek találnak valamit, abban az esetben értelemszerűen csúszik a beruházás megvalósítása – tette hozzá az elöljáró.
Az úszásoktatás mellett a kikapcsolódást is fogja szolgálni az a szabványméretű tanuszoda, amelyet Csík­szent­királyon építtet az Országos Beruházási Társaság (CNI). A csíkszentkirályi tanuszodában, a 25 x 12,5 méteres, 1,2-1,8 méter mély medence mellett zuhanyzók, öltözők, mosdók is lesznek. A tanuszoda működtetéséhez szükséges energiája ötven százalékát újrahasznosítható forrásokból fogják nyerni. A lelátók befogadóképessége 124 fő, az uszoda mellett negyven férőhelyes parkolót is építenek. A szerződés értéke 23 millió lej, az uszodát a tervek szerint másfél év múlva adják át.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!