Hirdetés

Újabb szakaszban a templomkert restaurálása

Több szakaszban restaurálják a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániatemplom kertjét és udvarát: a 2017-ben elkezdődött komplex munkálatok folyamatában jelenleg a kőkerítés restaurálása zajlik. A plébániához tartozó Szent Márton Alapítvány pályázati forrásból végezteti a munkálatokat.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Újabb szakaszban a templomkert restaurálása
Több szakaszban újul meg a templomkert Fotó: Szent Miklós Plébánia/archív

A Szent Miklós-plébániatemplom udvarának és kőkerítésének a felújítása több évvel ezelőtt kezdődött, az első feladat a járdaburkolat kicserélése volt. A műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően kockakő került a templom köré, valamint megoldottuk a vízelvezetés kérdését is. Ezt követően kezdődött el a templomkerítés javítása, amely komplex restaurálási munkát jelent – mondta érdeklődésünkre Székely Levente, a Szent Márton Alapítvány vezetője.
Hozzátette: a sikátor felőli belső kerttel kezdődött a munka, jelenleg pedig a Márton Áron utca oldalán lévő, utolsó szakasszal dolgoznak.
A többéves projekt kivitelezésében egyetlen pályázati forrásra tud alapozni a plébánia: Hargita Megye Tanácsának műemlékvédelmi kiírására jelentkeznek évről évre, hogy biztosítani tudják a munkálatok folytonosságát.
– 2022 decemberében 75 ezer lejes támogatást kaptunk, a hűvös idő miatt április végén tudtuk folytatni a tavaly elkezdett munkát – tudtuk meg Székely Leventétől.
A kerítés javítása hamarosan befejeződik, ezt követi a kőrestaurálás, majd azoknak a régészeti kutatásoknak a láthatóvá tétele, amelyeket a munkálatok kezdete előtt a Tarisznyás Márton Múzeum munkatársai végeztek.
– Az építkezési és műemlékvédelmi engedélyeket folyamatosan hosszabbítjuk, a jelenlegi 2024 szeptember közepéig érvényes, ekkorra még nem valószínű, hogy befejezzük, de bizakodóak vagyunk, hogy a pályázati források idén is elérhetőek lesznek – hangsúlyozta Székely Levente.
A jelenlegi templom elődje a 15. század végén épülhetett, ennek alapfalait 1964-ben a Tarisznyás Márton által vezetett ásatás során tárták fel. Az építkezés pontos dátumát a torony alatti ajtókeret román kori szemöldökkövébe utólag bevésett 1498-as évszám jelzi. A Tarisznyás Márton Múzeum 2015–16-ban végzett régészeti kutatásai rámutattak, hogy a mai templom helyén egy 13. századi templom maradványai vannak: az elképzelések szerint a templomudvar restaurálásának befejeztével ezeket az alapköveket megvilágítják, megmutatva egy értékes szeletet a város múltjából.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!