Hirdetés

Tető alatt az iskolafelújítás

A tervezettnél jobban halad a kivitelező a csík­ma­darasi Kiss Ferenc Általános Iskola felső tagozatosainak otthont adó épület felújításával – közölte Péter Dávid, a felcsíki község polgármestere. A jelenlegi állás szerint még az év végi határidő előtt sikerül befejezni a munkálatokat.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 3 perc
Tető alatt az iskolafelújítás
Az iskola előtti tér is új formát ölt. Hamarosan birtokba vehetik a diákok Fotó: Bíró István

Tavaly július 11-én kezdte a kivitelező cég a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola korszerűsítését. A beruházás az épület tetőszerkezetének cseréjét, a víz- és fűtésrendszer, a villanyhálózat és a mellékhelyiségek korszerűsítését, illetve a padló, a nyílászárók cseréjét, továbbá álmennyezet, mozgássérült-rámpa, biztonsági rendszer, fizikalaboratórium és egy 22 × 12 méteres sportpálya létesítését foglalja magában.
Az iskolában terepszemlét tartott az elmúlt napokban az építő, a tervező, a munkálati felügyelő és a pályázatíró, illetve az önkormányzat fejlesztési osztályának munkatársai. A szakemberek a munka ütemtervét, minőségét és a szükséges módosításokat beszélték át. 
– A szakemberek a helyszínen megállapították, a munkálatok a tervezettnél jobb ütemben haladnak, helyük­re kerültek a nyílászárók, elkészült a villany- és kommunikációs rendszer, illetve a szellőztető berendezés. Befejezték az osztálytermek falainak tatarozását, a külső nemesvakolatozást. Jelenleg pedig a külső tereprendezés zajlik. Az értekezletnek többek között témája volt a kazánház építési terveinek módosítása is – részletezte Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere.
Megjegyezte: eredetileg az iskolaudvaron kazánházat létesítettek volna, fatüzelésű kazánnal, azonban az önkormányzat tavaly területet vásárolt az iskola szomszédságában. Ezért a kazánházat oda költöztetné át, ahol a tervek szerint környezetbarát fűtési rendszert alakítanak ki. 
A beruházás összértéke 5 283 828 lej, amelyből 3 406 828 lejt a Regionális Fejlesztési Alap pályázati támogatásból biztosít. A helyi önkormányzat 1 877 000 lej önrésszel járul hozzá a munkálatok kivitelezéséhez.
Arra a kérdésünkre, hogy mekkora kihívás a polgármesteri hivatal számára az önrész biztosítása, a polgármester azt válaszolta: minden beruházás mellett a legfontosabbnak tartják a diákok szellemi és lelki egészségét, ezért az elmúlt három évben a hatszázalékos jövedelemadóból leosztott pénzeket az iskoláik korszerűsítésére fordították.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!