Hirdetés

Székely himnusz túl a százon

Százkét éve született meg a székely himnusz, a székelyudvarhelyi származású Csanády György tollából, melynek zenéjét Mihalik Kálmán szerezte. A megemlékezés napján – május 22-én – Csanády sírjának koszorúzását követően a himnusz múltjáról és jelenéről tartottak kerekasztal-beszélgetést a székelyudvarhelyi Művelődési Házban.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 8 perc
Székely himnusz túl a százon
Fotó: Hodgyai István

Mi is hibásak vagyunk, ne csak mi legyünk itt, legyenek itt a gyerekeink, unokáink, hogy megteljen a koncertterem, s ne a múltba, hanem a jövőbe tekintés legyen számunkra ez az ünnep – nyitotta meg a beszélgetést Simon Mária Tímea igazgató, kiegészítve Bíró Edit temetőben elhangzott gondolatait. A beszélgetés keserű indítását az okozta, hogy az eseményen a szervezőkön és kórustagokon kívül legfeljebb öt érdeklődő, ha jelen volt. Az igazgató elmondása szerint a cél az volt, hogy olyan beszélgetést kezdeményezzenek, ahol szó esik arról, hogy mit jelent számunkra a himnusz, az, hogy Csanády itt született, és itt élt. 
– Ne egy sírás legyen a himnusz, mint a temetőben, ahogy éreztük: maroknyi székelyként elporladunk, mint a szikla – hangsúlyozta. 
Az esemény társszervezője, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont részéről Bartalis Izabella szólalt fel. Megosztva visszaemlékezéseit elmondta, hogy a szocializmus idején halkan lehetett csak énekelni a himnuszt, még édesapja hegedülte el neki halkan, mondva, hogy ezt máshol nem szabad. – Mindennél fontosabb, hogy együtt ünnepeljünk, hisz aki énekel, az kétszer imádkozik – így Bartalis.

Történelmi háttér

A beszélgetés során négy meghívott vendéget kérdezett az igazgató a himnusz történelmi hátteréről és a jelenéről. A sort Hermann Gusztáv Mihály történész kezdte, aki rámutatott a himnusz születése előtt kialakult nehézkes székely gazdasági helyzetre. Elmondása szerint a dualizmus korában két meghatározó gazdasági és politikai intézkedés terhelte a székelységet, az egyik a székely székek 1876-os megszüntetése, ami megfosztotta a katonai demokratikus működésű székeket az autonómiától, a másik az 1886-os román vámtörvény, ami a kisiparosok megélhetését lehetetlenítette el.  
– A székely gazdaság helyzete ezután nem javult, sőt a modernizáció tovább nehezítette a megélhetést – mutatott rá. Kronológiailag továbbhaladva a székelyek amerikai emigrálását, az első világháborút és a trianoni döntést is megnevezte annak a történelmi környezetnek meghatározójaként, amelyben a székely himnusz megszületett. A történész a Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesületének létrejöttéről is beszélt, melynek Csanády volt az egyik alapítója. 
– Mivel nem lehetett magyarul 1920 után felsőoktatásban tanulni a teológiai egyetemeken kívül, így sokan magyarországi egyetemekre mentek, az egyesület tevékenységének első számú célja az volt, hogy ösztöndíjakat és támogatást tudjon biztosítani a hallgatóknak – folytatta. A történész az egyesület esküjét is felolvasta, ami így szólt: „Nekünk nem hazánk semmiféle ország, nekünk nincs testvérnép, csak mostoha. Hargitán kívül más hegyet nem látunk, Királyhágón túl nem vágyunk soha!” – Ezek nagyon kemény szavak, amik mutatják, hogy akkor mi volt a fiatalok lelkében. Ezt kórusban mondták százak – nyomatékosított. A történész a himnusz születéséről ugyanakkor elmondta, hogy Csanády A májusi nagy áldozat névre keresztelt misz­tériumjátékának kantátája volt, eredeti nevén Bujdosó éneknek nevezték. 

Hodgyai István
Százkét éves a székely himnusz. Emlékek őrzői

Kapcsolatunk a himnusszal

Varga István nyugalmazott tanár, a Székely Dalegylet tiszteletbeli tagja, a kórus és saját maga himnusszal való találkozását ismertette. Elmondása szerint ő szórványvidéken született, és ott nem is találkozott nemhogy a székely, még a magyar himnusszal sem. Varga legelőször az egykori József Attila helyi ipari vállalat szejkefürdői villájában hallotta a székely himnuszt egy mulatozás alkalmával.  
– Lassacskán aztán megtanultam, de ugye csak titokban lehetett énekelni, legtöbben erre emlékeznek 90 előtt. A kórussal is csak titkos helyen, mikor az alkohol már megbátorította az embert lehetett énekelni. Változás után próbáltuk az eredeti szöveggel énekelni, de nem ment, ahogy a nép száján terjedt, végül úgy maradt – emlékezett vissza. – A Székely Dalegylet a rendszerváltás után rögtön háromszor is megfordult Magyarországon (…) mikor a templomban énekeltük a himnuszokat, sírtunk, mindenki sírt, de ugyanúgy itthon is – avatott be Varga, hozzátéve, hogy a későbbiekben a gyakori éneklések miatt már nem volt akkora varázsa, mint a legelején. 
– Mikor a nézők a lelátókon éneklik a székely himnuszt, az azt jelenti, hogy jó az eredmény, de ha veszítettünk is, de látják, hogy a játékosok mindent megtettek, van, hogy elhangzik – folytatta a felszólalók sorát Jakab Zoltán, a székelyudvarhelyi Futsal Klub vezetőedzője. – 2004-ben pont Trianon napján mérkőzött meg legelőször Székelyföld Magyarországgal, az volt a legemlékezetesebb, és az árvíz után, a sportcsarnok felújításának átadásán, mikor a Székely Dalegylet énekelte a himnuszt – jegyezte meg. A vezetőedző szerint folyamatos vitákat szül még napjainkban is a székely himnusz eléneklése a mérkőzések előtt vagy épp a végén, de már vannak olyan román csapatok, amelyek megadják a kellő tiszteletet, és végighallgatják a himnuszt. 
– Nagyapám meg a szom­szédja régebben sokat kártyáztak, hatvanhatoztak. Amikor már két-három pohárral behúztak, álltak fel és énekelték a székely himnuszt. Nagyanyám akkor mondta: Ferenc, Ferenc, elvisznek! – de akkor mi még nem tudtuk, hogy ez mit jelent, s mert tetszett, hamar megtanultuk mi is – eleveníti fel Bíró Edit, a Balázs Ferenc Vegyeskar elnöke. – Mondják sokan, hogy a székely himnuszt nem kocsmában kell énekelni, de ha nem énekelték volna egykor a kocsmában, lehet, hogy most nem tudnánk – jegyzi meg. A kórus elnöke ugyanakkor a Csanády-szobor hontalan sorsára is kitért, hangsúlyozta, hogy még mindig méltó helyre vár a Művelődési Ház előterében látható büszt. Bíró azt is elmondta, hogy a szoborbizottsággal és Csanády György leszármazottjaival is sok nézeteltérés alakult ki, ami elbátortalanította őket, de arra jutottak, hogy annak, akinek művét másfél millió magyar énekli himnuszaként világszerte, érdemes emléket állítani.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!