Hirdetés

Önállóságra nevelés

A Hargita Megyei Sérültek Egyesülete a környék lakosságának segítségét kéri a fogyatékkal élő személyek növénytermesztési programjának elindításához. Kertészeti eszközökre, önkéntesekre, de akár olyan alapvető dolgokra is szükségük lenne, mint termőföld és trágya. Mindezen segítség az újonnan – adományokból – épített üvegház működtetéshez kellene.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Önállóságra nevelés
Fotó: Hargita Megyei Sérültek Egyesülete

Fikó Csaba, a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének alapító elnöke németországi útja során kapott néhány használaton kívüli nyílászárót, amelyből a csíkszeredai Összefogás Háznál növénytermesztésre alkalmas üvegházat építettek, ahol a hátrányos helyzetű személyek nappali foglalkoztatása zajlik. 
László Tímea, az Összefogás Háza gyógypedagógusa és műhelyvezetője kifejtette: biogazdálkodást szeretnének indítani a hátrányos helyzetű személyek számára, ehhez kérnének segítséget, felajánlásokat. Mint mondta az üvegház kezdetleges állapotban van. 

Hargita Megyei Sérültek Egyesülete
Adományokból épített üvegház. Élettel töltik meg

– A növénytermesztéssel a célunk, hogy a nappali foglalkozáson részt vevő személyeket önállóságra neveljük. A növénytermesztés egyfajta elfoglaltságot jelentene, hiszen a palánták utánkövetést is igényelnek, ráadásul a megtermett zöldségeket helyben hasznosítani is tudnánk a szervezet konyháján – mondta a gyógypedagógus. Hozzátette: néhány palántát már maguk is elültettek magként, és azóta nyomon követik a folyamatot, amelyeket áthelyeznek az üvegházba. Sőt gyakorlatilag mindenki saját külön edényben termeszti a zöldséget, ezzel is szorgalmazzák, hogy felelősségteljes munkát végezzenek a fogyatékkal élők. A gyógypedagógus kiemelte: szükségük lenne néhány alapvető dologra, hogy a folyamatot teljes egészében el tudják indítani, termőföldre, trágyára, növénytermesztésre alkalmas edényekre, sőt kerti kézi szerszámokra is, mint például öntözők és kézi ásók. 
– Sőt az ültetéshez várjuk önkéntes személyek segítségét is, akik közösen a fogyatékkal élő személyekkel ültetnék és gondoznák a növényeket. Szeretnénk a kívülálló személyekkel is kapcsolatot teremteni, bevonni őket a zöldségtermesztésbe – mondta László Tímea. Hozzátette: a kívülállóknak betekintést engednének, hogyan élnek és töltik mindennapjaikat az itt élő személyek. A fogyatékkal élő személyek a kezdeményezést örömmel fogadták, és gondosan ápolják a rájuk bízott növényeket. Az adományokat Csíkszeredában az Összefogás Házához lehet eljuttatni, a következő időszakban reggel nyolctól délután négy óráig. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!