Hirdetés

Lendületet adni a vidéki sportéletnek

Hosszabb kihagyás után újraindult a Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás, hogy lehetőséget adjon a Gyergyó-térségi települések diákjainak a szervezett sporttevékenységeken való részvételre, az önkormányzatok segítségével.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 5 perc
Lendületet adni a vidéki sportéletnek
Újra felpezsdítik a hokiéletet Fotó: Jégkorongozó Vidéki Hargita Mozgalom

Hargita Megye Tanácsa és a gyergyószentmiklósi önkormányzat közös társulást hozott létre a vidéki sportélet népszerűsítéséért és fenntartásáért: a társulás elnöke Angi Zoltán, igazgatója pedig Baricz Mária Magdolna. 
– Nemrég vagyok a fejlesztési társulás vezetője, ahol fő célként határoztuk meg, hogy az egykor szép időket megélt, de közel egy évtizede úgymond kómás állapotban lévő vidéki, általános iskolás jégkorongmozgalmat újraélesszük. Mindannyian emlékezünk azokra az időkre, amikor még minden településen volt természetes jégpálya, önkéntesek gondoskodtak a karbantartásáról, és ilyenkor megpezsdült a sportélet: bajnokságokat szerveztek, együttműködésben, és ezáltal nemcsak a gyermekek fejlődtek, de összekovácsolódott a közösség is – mondta el megkeresésünkre Baricz Mária Magdolna, a Gyergyó Sportközpont Önkormányzati Fejlesztési Társulás igazgatója. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy támogassák és megszeret­tes­sék a gyermekekkel a spor­tot, a testmozgást. 

Jégkorongozó Vidéki Hargita Mozgalom
A fenti célok megvalósításáért a társulás felvette a kapcsolatot több gyergyószéki önkormányzattal.
– 2023 őszétől önkormányzatok támogatásával szeretnénk működtetni a gyer­gyószentmiklósi ballon­pályát, ugyanakkor a Kori­suli program mellett az úszásoktatást is szeretnénk bevezetni. Tárgyaltam az együttműködésről az alfalvi, csomafalvi, újfalvi, szárhegyi, ditrói és remetei iskolákkal, valamint a gyimesközéploki iskolás jégkorongcsapattal, a Loki-Hokival – számolt be Baricz Mária Magdolna, hangsúlyozva a sport egészségre és tanulási készségekre gyakorolt jótékony hatásait. 

Jégkorongozó Vidéki Hargita Mozgalom
Megszerettetik a gyermekekkel a sportot, a testmozgást

A társulás 2022-es eredményei, megvalósításai önmagukért beszélnek: a megyei és helyi önkormányzatok, iskolák és szülők támogatásával szerveztek iskolai bajnokságokat 0–8. osztályig, több korosztályban, ezek között volt a Gyergyóditróban szervezett Ditroit-kupa, a gyergyócsomafalvi Délhegy-kupa, az újfalvi Katorzsa-kupa, az alfalvi Bucsin-kupa. Emellett az egykori Előre-kupát is megszervezték Csíkkarcfalván a Székelyföldi Jégkorong Akadémia közreműködésével, ahol csíkszeredai és székelyudvarhelyi iskolák jégkorongcsapatai is részt vettek. Az eseményeken nemcsak a csapatokat, hanem a játékosokat is díjazták elért teljesítményükért. 
A befizetett tagsági díjakból gazdálkodó társulás jövőbeli tervei között szerepel olyan toborzások szervezése, ahol bemutatják a gyermekeknek a jégkorong szépségeit, így növelve a mozgalomban részt vevő gyermekek számát. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!