Hirdetés

Értékek a szociális ellátásban

Értékeink a szociális ellátásban, aktuális kihívások és jövőkép címmel szerveztek szakmai konferenciát tegnap Csíkszeredában. A rendezvény célja a gyermek-, felnőtt- és idősvédelem területén dolgozó szakemberei közötti párbeszéd kialakítása volt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 8 perc
Értékek a szociális ellátásban
Elekes Zoltán igazgató köszönti a résztvevőket Fotó: László F. Csaba

Értékeink a szociális ellátásban, aktuális kihívások és jövőkép cím­mel szervezett szakmai kon­fe­renciát a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság és Hargita Megye Tanácsa a tegnap, a XIX. Hargitai Megyenapok keretében. Az eseményt, a Hargita Megyei Sérültek Egyesületének székhelyén, az Összefogás Házában tartották, ahol több mint 120, a szociális szférában dolgozó szakember vett részt, civil szervezetek képviselői, önkormányzatok vezetői, szociális munkásai, valamit a Maros, Hargita és Kovászna megyei szociális és gyermekvédelmi igazgatóságok képviselői.

László F. Csaba
A rendezvény célja a gyermek-, felnőtt- és idősvédelem területén dolgozó civil szervezetek, valamint a három székelyföldi megye szociális és gyermekvédelmi igazgatóságának szakemberei közötti párbeszéd kialakításának elősegítése volt.
A konferencia első percei­ben Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke aláhúzta, hogy szükség van a szociális hálózat összefogására.
– A maihoz hasonló összefogások a szociális ágazat működésének és megmaradásának az alapjai. Ahhoz, hogy a szociális ágazat továbbra is jól működjön, nyitottságra és odafigyelésre van szükség, hogy segíteni tudjuk a társadalom hátrányosabban élő személyeit – fejtette ki a megyei tanács elnöke.
Hozzátette: sajnálattal veszi tudomásul, hogy időnként a szociális dolgozók munkáját nehezítik a különböző negatív, lejárató jellegű megnyilvánulások. Az elnök ezen a téren is változást szorgalmazna, hogy a fontos és értékteremtő munka, amelyet a szociális intézményekben végeznek, zökkenőmentes legyen, ne érje őket igazságtalanság.

László F. Csaba

Szakmai beszélgetések

Borboly Csaba átadta az Önzetlenség Díjat a Hargita Megyei Sérültek Egyesülete, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Öregotthon és az udvarhelyszéki Orbán Alapítvány képviselőinek, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság Társadalmi kirekesztés megelőzésével és visszaszorításával foglalkozó részlegén dolgozó szakembereknek. 

László F. Csaba
A díjátadást a díjazottak tevékenységének méltatása előzte meg. Mint elhangzott, a díjazott szervezetek és részleg kiemelkedő tevékenységükkel innovatív módon járultak hozzá a korlátozottsággal élő személyek, az idősellátás, a halmozottan sérült gyermekek, valamint a mélyszegénységben élő, marginalizálódott személyek támogatásához, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez, figyelembe véve a helyi sajátos igényeket, prioritásokat és szükségleteket.
A szakmai konferencián Márton Klára, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság szociális munkása a hivatásos nevelőszülői hálózat múltjáról és jelenéről beszélt, majd felmerültek a jövővel kapcsolatos kérdések is. 
Székely Róbert, a Máltai Szeretetszolgálat programkoordinátora a Családsegítés, gyermekvédelem a közösségfejlesztés révén címmel tartott előadást, míg Szász Katalin, a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság aligazgatója Fájó pontok, vérző sebek címmel a gyermekbántalmazás megelőzésének, visszaszorításának és megszüntetésének fontosságát ecsetelte.
A konferencia második felében Miclea Hajnal Katalin, a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a fogyatékkal élő felnőtt személyek ellátásában rejlő kihívásokat mutatta be, Boros Melinda iskolapszichológus pedig a gyermekbántalmazások felismeréséről és megoldási lehetőségeiről beszélt. 

László F. Csaba

Tehetséges fiatalok előadása

A szakemberek előadásait a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben nevelkedő fiatalok műsora tette még színesebbé: a Csíkszeredai Szociális Szolgáltatási Központ kedvezményezettjeinek kórusa, a hivatásos nevelőszülői hálózat Maroshévízen nevelkedő egyik fiatalja pedig hegedűjátékkal lepte meg a közönséget. A hivatásos nevelőszülői hálózat egy másik kedvezményezettje, a Nagy István Művészeti Középiskola tanulója fuvolajátékát is hallhatták a résztvevők. Utolsó fellépőként az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központ táncosai léptek fel csodás társasági táncukkal, melynek koreográfiáját egyik társuk, Kádár Elemér tanította be.

László F. Csaba

Érzékenyítés, figyelemfelkeltés

A meghívottak nemcsak a kedvezményezettek előadásait hallhatták, hanem az Oklándi Szociális Szolgáltatási Központban élő gyermekek által készített szebbnél szebb festett bútorokból és kerámiatárgyakból álló kiállítását, valamint a Karácsony Miklós kedvezményezett többszörösen díjazott fotóit, és Szökő Sándor, a szociális intézet munkatársának fotókiállítását, amelynek központi témája a vezérigazgatóság hagyományos rendezvénye, a Talentumnapok volt. 
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője a szakmai konferencia munkálatait összegezve elmondta: szükséges, hogy a szociális ágazatban dolgozó szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat, hiszen hatalmas területről beszélhetünk, ahol ritkán nyílik alkalom a különböző szociális ágazatok a mélyebb tevékenységeinek ismertetéséről egymás között. 
– A szociális területen végzett munkában hatalmas szerepük van a helyi önkormányzatoknak, a megyei ta­nácsoknak és a mellettük mű­ködő szociális igazgatóságoknak és egyes civil szervezeteknek. Ritkán van alkalom szakmai beszélgetésekre, ezért is fontos a mai nap – hangsúlyozta az igazgató. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!