Hirdetés

Konferencia a konduktív pedagógiáról

Fél évtizede került fel Székelyudvarhely is a „Pető-térképre”, azaz azóta érhető el a városban is a világhírű módszer, amely a főleg központi idegrendszeri sérülést szenvedett gyermekek és felnőttek életminőségét javítja jelentős mértékben. Az évforduló tiszteletére konferenciát szerveznek a városházán.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Konferencia a konduktív pedagógiáról
Így dolgoznak a konduktorok. Fejlesztés Fotó: Hodgyai István

A budapesti Semmelweis Egyetem Pető And­rás Kara és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal együttműködésének öt­éves jubileuma alkalmából rendezik meg a Kárpát-medencei magyarok konduktív pedagógiai fejlesztéséért konferenciát, amely holnap 10 órakor kezdődik a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében. 
A szellemi hun­ga­ri­kum­ként is jegyzett Pető-módszer, azaz a konduktív nevelés ma már a világ majdnem ötven országában, a Kárpát-medence több településén is jelen van. Alapgondolata az, hogy idegrendszerünk a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehe­tőségével, s ezek a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatók. A szombati eseményen köszöntőt mond többek között dr. Vass Levente, a hazai egészségügyi minisztérium államtitkára és dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának rektora. Dr. Csuka Pál, a Semmelweis Egyetem kiemelt nemzetközi és nemzeti szolgáltatás központjának az igazgatója a Kárpát-medencei Magyarok Konduktív Fejlesztéséért programról beszél, a Székelyudvarhelyen zajló tevékenységről pedig Sarkadi Zoltán és Mezei Ödön baptista lelkész, a székelyudvarhelyi program felelősei számolnak be. A résztvevők megismerkedhetnek a Kárpátalján, Fel vidéken, Vajdaságban, illetve az országon belül Illyefalván, Nagyváradon és Szatmárnémetiben elért eredményekkel, megvalósításokkal is, majd a konferenciát követően megtekinthetik a székelyudvarhelyi fejlesztési foglalkozások helyszínét a Magyar Baptista Egyház imaházában. A konferencia minden érdeklődő számára nyilvános.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!