Hirdetés

Május az ápolók hónapja

Május az ápolók hónapja a gyulafehérvári Caritasnál: a szeretetszolgálat minden olyan településen, ahol ápolói munkát folytat, konferenciákkal, szakmai találkozókkal, lelkinapokkal, esetfeldolgozó tevékenységekkel, előadásokkal irányítja az érdeklődést erre a hivatásra. Az eseménysorozat Gyer­gyó­szé­ken konferenciával kezdődött, Megyek, mert vár­nak mottóval.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Május az ápolók hónapja
Megyek, mert várnak. Elhivatottság Fotó: Gyulafehérvári Caritas

Mi kell ahhoz, hogy valakinek az ápolás legyen a hivatása? Honnan kap erőt az ápoló, ha nehéz a feladat? Hogyan fonódik össze hivatás és küldetés? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a válaszokat a gyulafehérvári Caritas munkatársai a május 12-i ápolók nemzetközi napjához kapcsolódva.
Ebben a hónapban azokra a munkatársainkra irányítjuk a figyelmet, akik ápolnak idősotthonokban, otthoni beteggondozóként, falugondnokként, illetve megannyi más területen fogják pártját támaszra szoruló személyeknek. Emellett a Caritas honlapján a kommunikációs csapat tagjai olyan interjúkat, riportokat jelentetnek meg, amelyek ápolásról, ápolókról, ápoltakról szólnak – mondta az eseményeik kapcsán Balázs Katalin kommunikációs munkatárs. 
Az egész hónapos eseménysorozat első állomása a Megyek, mert várnak mottóval szervezett gyergyószentmiklósi konferencia volt, a Szent Erzsébet Idősotthonban. Dr. Kiss Gabriella, az idősotthon szakmai vezetője Az ápoló lámpása címmel tartott előadást, a kerekasztal-beszélgetésben Magyari Vencel igazgató, dr. Pázmán Enikő és dr. Takács József családorvosok, András Ildikó és Sarbu Kinga ápolók, valamint Erdős Ildikó családtag vett részt, ezt követően pedig kiégés, veszteségfeldolgozás, erőforrások és mozgásműhely témákban tartottak műhelymunkákat.
Az ápolókkal beszélgetve azt tudatosítottuk, hogy a hivatás szeretete többnyire gyermekkorban születik meg, a családban tanuljuk meg azt, hogy fontosak vagyunk, s ha számítanak ránk, az már hatalmas erőforrást jelent – osztotta meg a tanulságokat Balázs Katalin.
Az ápolók hónapjában Ma­ros­széken, Csík- és Ud­var­he­lyszé­ken egyaránt rendezvényekkel készülnek: lesz orvosokkal való találkozás, esetfeldolgozások, nyílt napok, ugyanakkor a szolgáltatást és az ápolói tevékenységet is népszerűsítik. Mindazok, akik anyagilag támogatnák a szervezet ápolói munkáját, megtehetik azt a www.caritas-ab.ro honlapon, vagy felkereshetnek egy, a szeretetszolgálatnál dolgozó személyt; az adományokat eszközvásárlásra fordítják. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!