Hirdetés

Szünetel a munka a Suta-tónál

Úgy tűnik, megfeneklett a Suta-tó védőgátja és medre átépítése, az árvízvédelmi szempontból fontos beruházásnál tavaly óta szünetel a munka. A környezetvédelmi minisztérium által kivitelezett projekt kapcsán a tárcavezető szerint az időközben felmerült műszaki problémák miatt szünetel a munka, amelyet várhatóan még ebben a hónapban folytatnak a szakemberek.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 2 perc
Szünetel a munka a Suta-tónál
A Suta-tó gátja. Újratervezés Fotó: László F. Csaba

A Suta-tónál váratlan műszaki jellegű problémákkal szembesültek a szakemberek, a gondok a kivitelezés alkalmával merültek fel, és azonnali megoldást igényeltek. A munka a szükséges tervmódosítás miatt szünetel. Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerint az újratervezés sikeresnek bizonyult, és a pár hónapos leállás ellenére a munkálatokat 2024-re befejezik.
A szakemberek miután eltávolították a növényzetet és feltárták a gát védőlemezeit, kiderült, hogy visszatöltésre nem alkalmas a gát, így újratervezésre volt szükség. A tervek elkészülte után még ebben a hónapban folytatódhat a gát korszerűsítése. A Fitód-patakon a csíkszeredai önkormányzat által épített híd körül is gondok jelentkeztek, ám azt végül a Suta-tó projekttől külön kezeljük. A megvalósíthatósági tanulmányt frissítették, és várhatóan már ebben a hónapban folytatjuk a tó korszerűsítési munkálatait – mondta Tánczos. Hozzátette: költségvetés-kiegészítésre is szükség volt a megemelkedett anyagköltségek és az új tervek elkészítésének költségei miatt. A projekt összköltsége így meghaladja az ötmillió lejt, amelyből négy és fél millió lej a kivitelezésre megy el. A nem várt problémák ellenére a továbbiakban zökkenőmentesen, ütem szerint folytatják a munkálatokat, nyomatékosította a környezetvédelmi miniszter. 
Mint arról korábban beszámoltuk, ha elkészültek a tó árvízvédelmi szempontból való megerősítésével, akkor a város piknikezőövezetet szeretne kialakítani a tó körül. Ám ez még a jövő zenéje, ugyanis előbb az árvízvédelmi megerősítést kell elvégezni. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!