Hirdetés

Még legalább egy évet várni kell

Legkorábban egy év múlva vehetik birtokba a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola és a Nagy István Művészeti Középiskola szomszédságban épülő tor­na­termeket a diákok, de a régészeti ásatások, illetve az eredeti tervek módosítása miatt nem biztos, hogy tartani tudják a szerződésbe foglalt határidőt.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Még legalább egy évet várni kell
Nem dolgoznak a művészeti tornaterménél. Csúszás Fotó: László F. Csaba

Két tornaterem építése van folyamatban Csíkszeredában: a Petőfi Sándor Általános Iskola, illetve a Nagy István Művészeti Középiskola szomszédságában. Az összesen 24 millió lej értékű beruházások megrendelője az önkormányzat, az átadást követően a tornatermek az iskolák kötelékébe kerülnek majd, mint arról korábban beszámolt Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere.
A tornatermek építésére még 2020-ban kötött kivitelezési szerződést az önkormányzat, de a munkálatok elkezdését eleve késleltették a Petőfi Sándor Általános Iskolánál végzett régészeti feltárások, most azonban látványosan haladnak a csarnokkal, viszont késéssel még így is számolnak. A Nagy István Művészeti Középiskola tornaterménél szünetel a munka, ott nem biztos sikerül tartani a megadott időpontot – tudtuk meg. Eredetileg mindkét beruházás megvalósítására két év határidő állt a kivitelezők rendelkezésére – mondta Sógor. 
– A kivitelezést terveink szerint napokon belül újrakezdik. A földszint módosításainak engedélyezése kissé hosszabb folyamat, ugyanis új tűzoltósági engedély szükséges hozzá. Ezzel kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy a tűzoltósági rendelkezések 2022 decemberében szigorodtak, és ez nehezíti az új szakági engedély beszerzését is. Természetesen ezek megszerzése után a városi tanács elé is előterjesztik a tervezett módosításokat – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.
Kifejtette, mint ismeretes, az eredeti tervben, építkezési engedélyben a tornatermet befogadó épület földszintjén üzlethelyiségek és városi közvécé szerepelt. Viszont a városvezetés támogatta a középiskola azon kérését, miszerint az alsó szint a tanintézmény diákjainak szánt szakműhelyeket foglalja magába, ezzel elősegítve mind a tanintézetben tapasztalható zsúfoltság csökkentését, mind azt a törekvést, hogy az iskolához tartozó nulladik osztály is az épületbe kerüljön, és ne különböző intézmények szabad termeiben kezdjék el tanulmányaikat az ide iratkozott kisdiákok.
– A tornaterem fölötti födém zsaluzásánál járnak jelenleg, amely technológiailag kicsit összetettebb munkálat, mint az eddigiek. A földszinti falazás 95 százalékát befejezték. Mindezek még az épület struktúrájának szerves részét képezik. A leszerződött kivitelezési idő – 28 hónap – kevesebb mint felénél tartunk. Hátravan még a szerkezet befejezése és ennek burkolása – vakolás, festés, csempézés stb. –, valamint az udvarrendezés – mondta az elöljáró.
Sógor Enikő kifejtette, mind­két tornaterem esetében még legalább egy évre szükség van a befejezésig.
– A költségvetést már kiegészítettük az érvényben lévő rendelkezések nyomán, ezek az építőanyagok elrugaszkodott árát hivatottak statisztikai adatok alapján kompenzálni az eredeti árajánlatokhoz képest. Ezek a statisztikai mutatók minden hónapban változnak/aktualizálódnak, ezért nehéz felbecsülni azt, hogy még lesz-e szükség költségvetés-kiegészítésre vagy sem – jegyezte meg az alpolgármester. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!