Hirdetés

Melyik ajtón menjünk be?

Holnap kezdődik az iratkozás az előkészítő osztályokba. Hargita megyében a beiskolázási terv szerint 184 osztályba 3310 helyre várják a diákok jelentkezését. De hogyan, milyen szempontok szerint döntsünk, hogy gyermekünk számára ez a mérföldkő igazi élmény lehessen? Ko­su­tán Laura nevelési tanácsadót kérdeztük.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 4 perc
Melyik ajtón menjünk be?
Meghatározó döntés az iskolaválasztás. Több szempontból is érdemes mérlegelni Fotó: Veres Nándor

Május 3-18. között zajlik a beiratkozás az előkészítő osztályokba, ahová azokat a gyermekeket várják, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket, de beírhatók azok is, akik szeptember elseje és december 31-e között töltik be ezt az életkort.
A legkézenfekvőbb megoldás, ha a gyermeket abba a körzeti iskolába íratjuk, amely a lakóhelyéhez legközelebb esik, de lehetőség van arra is, hogy a család és a gyermek szempontjait figyelembe véve, egy másik intézménybe járjon. 
– Korábban az volt az elvem, hogy ne vegyük ki a gyermeket a közösségből, hiszen fontos, hogy megmaradjanak a kapcsolatai a barátokkal, de néhány életlecke segített abban, hogy átírjam ez az elvet, és most, tapasztalataim birtokában azt mondom, hogy legelső és nagyon fontos szempont a gyermek fejlődése: korának megfelelően kapja meg azt, amire szüksége van, az ő szükségletei és személye legyen az első döntéshozatalkor – világít rá a legfontosabbnak tartott szempontra Kosután Laura nevelési tanácsadó. Emellett természetesen fontos a tanító személye, akivel a szülő személyes találkozást kezdeményezhet, hogy megismerje azt az embert, akire hosszú évekig rábízza a gyermekét.
– Hogyan bánik a gyermekekkel, mennyire tud nehéz helyzetekben is helytállni, mennyire határozott, hogyan viszonyul a szülőkhöz, illetve a gyermek fejlődéséhez – sorolt fel néhány megválaszolásra váró kérdést a szakember. Hozzátette: az első pár év nagyban meghatározza a gyermek hozzáállását az iskolához, a társakkal való kapcsolatához, ebben a tanító tudja őt segíteni elsősorban.
Nagyon sok esetben szempontnak tekintjük azt, hogy a gyermekünk barátaival egyszerre, egy intézményben kezdje el iskoláséveit, így megkímélhetjük őt a beilleszkedéssel járó nehézségektől, de a szakember szerint ez sem biztos recept, és nem működik mindenkinél.

Hodgyai István
Megfontolt választás, boldog iskolakezdés


– Jó, ha a barátokkal megy iskolába a gyermekünk, de ha például nem elég fejlett, és csak miattuk adjuk egy bizonyos intézménybe, folyton azzal kell szembesülnie, hogy nem bírja a tempót. Egy ilyen esetben nem biztos, hogy jót teszek neki ezzel a lépéssel – mondta Kosután Laura, hozzátéve, hogy ha jó a tanító és a közösség, a gyermekek nem bántják egymást, helyben megoldják a konfliktusokat, akkor könnyen be tud illeszkedni csemeténk az iskolába, még akkor is, ha nem ismer ott senkit. 
Mindazok, akik az alternatív oktatási módszereket részesítik előnyben, választhatnak a Waldorf, a step by step módszerek, valamint a művészeti oktatás közül. Itt talán még fontosabb a gyermek személyiségét, érdeklődését figyelembe venni – mutat rá a szakember.
– Egy Hargita megyében végzett felmérés eredményei igazolják, hogy a művészeti osztályokban tanulók kevesebbet stresszelnek, lassúbb, életközelibb hétköznapokat élnek, és az alkotás által kiadhatnak magukból tartalmakat, ami védőfaktort jelent. A step by step osztályok esetében pedig a kiscsoportos foglalkozások, a csoportdinamika, az együttműködés fontossága az egyéni teljesítmény helyett – ezek az előnyök, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni – mondta Kosután Laura, hozzátéve, hogy hasonló szempontokat kell mérlegelnünk akkor is, hogyha faluról városra visszük a kicsit iskolába. Ez nemcsak anyagilag, hanem időben is sok pluszot jelent majd a családnak, ezért fontos mérlegelnünk, és ha úgy véljük, a jó és biztonságos környezet megéri a fáradságot, ne tétovázzunk. 
Szülőként fontos különválasztani, hogy a saját vágyaink, vagy a gyermek szükségletei szerint döntünk-e, ehhez önismeretre van szükség. Természetesen, ha úgy érzi a szülő, a döntésben támaszra szorul, minden intézményben lehetőség van arra, hogy a nevelési tanácsadótól szakvéleményt kérjen. Ebben az esetben a gyermek felmérése – fizikai, érzelmi és szociális szempontok figyelembevételével – elég lesz arra, hogy megfogalmazódjon egy külső szempont, amely alapján könnyebb lesz a döntés – összegezte szakmai meglátásait Kosután Laura. 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!