Infrastruktúra a térség kiszolgálására

Tavaly ősszel jegyezték be az Alcsík–Kászon Fejlesztési Társulást, azzal a céllal, hogy Alcsík és Kászon együtt különböző fejlesztési stratégiákat dolgozzon ki. Korábban Alcsíkon létrehozták az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulást, amelynek elnöke Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, aki beavatott a térség fejlesztését célzó tervekbe.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 7 perc
Infrastruktúra a térség kiszolgálására
Kozma István polgármester Fotó: Veres Nándor

Az Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás létrehozásának fő célja, hogy az alcsíki hulladék begyűjtésével és szállításával bízza meg az Eco Csík hulladékkezelő céget – mondta lapunk érdeklődésére Kozma István, Csíkszentsimon polgármestere, a szervezet elnöke. Ugyanakkor tavaly ősszel jegyezték be az Alcsík–Kászon Fejlesztési Társulást, hogy általa Alcsík és Kászon közösen különböző fejlesztési stratégiákat dolgozzon ki. A polgármester megjegyezte: utóbbi társulásnál még nem készültek konkrét projektek, viszont egyeztetnek, és tervekből, elképzelésekből nincs hiány. Amint lehetőség nyílik, pályázni is szeretnének.
– Szeretnénk gépeket be­sze­rezni, főleg mezei és erdei utak karbantartására, ami minden érintett településnek hasznos lenne. A térségnek bőven elég lenne mindegyikből egy, külön-külön nincs szükség ekkora befektetésre. Nagyobb terveink között szerepel egy alcsíki inkubátorház létrehozása. Csíkszentsimonban szeretnénk létrehozni személyi nyilvántartó osztályt, ahol azok a szomszéd településeken élő személyek is el tudják intézni adminisztrációs ügyeiket, akiknek nehezebb eljutni Csíkszeredába – mondta Kozma. Hozzátette: az iroda létrehozásával a városi adminisztrációs hivatalt is tehermentesítenék.

László F. Csaba
A baróti gyapjúfeldolgozó Alcsík és Kászon számára is jó példa lehet

A kezdeményezést elindították, sőt az országos személyi nyilvántartó hivataltól már beszerezték az engedélyt is. Ehhez két irodahelyiségre van szükségük: az anyakönyvi és a személyi nyilvántartóra. Ezt a községi könyvtárban vagy a polgármesteri hivatal épületében alakítanák ki, fejtette ki a társulás elnöke. – Mi, alcsíki polgármesterek, most már Kászonnal közösen abban kell megegyezzünk, hogy nincs szükség minden településen ugyanazokra az infrastrukturális beruházásokra, ugyanis gépjárművel a környék valamennyi települése egymástól tíz percre található – mondta Kozma. Kiemelte: olyan térségi fejlesztésre van szükség, melyben a fenntarthatóságot helyezik előtérbe. – Például nincs minden községben szükség jégcsarnokra, sportcsarnokra, uszodára és a többi, hanem megegyezés alapján kell minden településen létrehozni a térség szempontjából fontos és kiemelkedő egyetlen komplexumot – mondta a polgármester. Hozzátette: a közösségi fejlesztési társulások számára elsősorban utak korszerűsítésére és kialakítására írnak ki pályázatot, ami azért is jó, mert később minden település a saját vagyonába tudja azt iktatni. Infrastrukturális oldalon elsősorban az önkormányzatok kell elvégezzék a munkájukat, míg a fejlesztési társulások segítenek a fenntartásban és a kivitelezhetőségben. 

László F. Csaba

Helyialapanyag-feldolgozók létesítése

Kozma István szerint figyelmet kell fordítani a helyi alapanyagok helyben hasznosítására. Példaként a kászoni térséget említette, ahol nagyon sok juhtartó gazda él.
– A juhnyírás után keletkezett gyapjúval sajnos nincs, amit csinálni. A térségben, hogyha nem is egy feldolgozó, de egy begyűjtőpont létrehozásán el kellene gondolkodnunk. Azt követően meg kellene oldani az elszállítást a gyapjúfeldolgozóhoz – mondta a fejlesztési társulás elnöke.

A közbiztonság erősítése

A polgármester a jövőben nagyobb hangsúlyt helyezne a közbiztonságra. 
– Évről évre problémát jelentenek a kóbor kutyák a településeken, közös térségi állatmenhelyet is létre lehetne hozni. A törvény is kötelez menhelyek létrehozására, és most nem részletezném, a kóbor állatok milyen okból, illetve kik miatt kószálnak az utcákon – jegyezte meg Kozma. A polgármester a közbiztonság fejlesztése mellett a helyi éjszakai őrség egységesítését is szorgalmazná. Jelenleg minden önkormányzat működtet vagy szerződésben áll őrző-védő céggel, viszont ezeknek a szerveknek a hatásköre elenyésző. 
– A megfigyelésen és riasztáson kívül nem sok hatáskörük van, és sok esetben a település lakói komolyan sem veszik az éjjeli őrséget. Ezt is meg lehetne reformálni, és egységesíteni kellene – fejtette ki véleményét Kozma István. A továbbiakban összegezte: tervek és elképzelések vannak, remélik, a jövőben sikerül is megvalósítani őket. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!