Hirdetés

Egészséges a levegő

Megyénk levegőminősége az elfogadható értékek között található – derül ki a prefektusi kollégium tegnapi ülésén tartott beszámolóból.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Egészséges a levegő
Illusztráció Fotó: László F. Csaba

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség beszámolója szerint: a megyében két helyszínen mérik a levegő szennyezettségét Csíkszeredában és a városhoz tartozó Csíkzsögödben. Domo­kos Lász­ló, a környezetvédelmi ügynökség vezetője ismertette a részleteket: az országos levegőminőség-ellenőrző rendszerhez tartozó Hargita megyei HR-1 és HR-2 automata ellenőrző állomásokon a 2022-ben végzett levegőminőségi ellenőrzés eredményei alapján megállapítható, hogy a levegő minősége a mért mutatók esetében az elfogadott értékek között mozog. Az adatok nem lépik át a 2011/104-es törvény által előírt, a minket körülvevő levegő minőségére vonatkozó határ-, illetve célértékeket, valamint a tájékoztatási és riasztási küszöbértéket sem.
– A levegő kén-dioxid-, nitrogén-dioxid-, szén-monoxid- és benzolkoncentrációja nem haladta meg a 2011/104-es törvény által előírt, esetenként órára, napra, évre megszabott határértékeit. Az ózon estében sem mutatható ki, hogy elérte a tájékoztatási vagy riasztási küszöböt, vagy meghaladta az egészség megőrzéséhez szükséges határértéket – mondta a szakember. Folytatta: a PM 10 sem haladta meg az évi határértéket. Bár előfordult, hogy a napi határértéket meghaladta, ez még mindig a 2011/104-es törvény által elfogadott értékeken belül esett. A környezetvédelmi minisztérium 2020/2202-es rendelete alapján és a 2011/104-es törvény 2. számú melléklete értelmében Hargita megyét a II. irányítási rendszerbe sorolták – olyan terület, ahol a 2011/104-es tör­vény által szabályozott le­vegő­szennyező anyagok kon­centrációja alacsonyabb, mint amit ugyanaz a törvény határ-, illetve célértékként megad.
– A besorolás következtében Hargita Megye Tanácsa műszaki csoportot hoz létre, mely kidolgozza a levegőminőség megőrzésének tervét. Ebben a tervezetben rögzítik az elkövetkező öt évre szóló intézkedéseket, hogy a levegőszennyező anyagok koncentrációját a 2011/104-es törvény által előírt határ-, illetve célértékek alatt tartsák – hívta fel a figylemet beszámolójában Domokos László.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!