Sok papír, kevés munka

Az alcsíki – Csíkszentimre, Csíkszentsimon és Csa­tó­szeg – gázhálózat építését a múlt héten kezdték el, és év végéig be is kell fejezni. A három évig tartó papírmunka miatt alig maradt idő a kivitelezésre.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 4 perc
Sok papír, kevés munka
Évekig tartó előkészítés után végre munkához láttak. Több mint 1500 fogyasztó várja a gáz bevezetését Alcsíkon Fotó: Veres Nándor

Kozma István, Csík­szent­simon polgármestere, a projekt felelőse kifejtette: az alcsíki gáz­hálózat-építésben a kivitelezés a projekt legfontosabb része, mégis erre áll a legkevesebb idő a rendelkezésükre. Al­csí­kon Csíkszent­imre és Csík­szent­simon közösen pályázott a gázhálózat-építésre. 
– A projektet 2020 októberében indítottuk el, 2021 májusában kötöttünk finanszírozási szerződést, 2022 augusztusban kivitelezési szerződést. Most, 2023. március végén kiadtuk az építkezési engedélyt, és a múlt héten kezdték el a kivitelezést – mondta Kozma. Kiemelte: a papírmunkára három év ment rá, viszont év végéig a teljes munkálatot be kell fejezni. 
Mint arról korábban beszámoltunk, a beruházás összértéke harmincmillió lej, ebből 23 milliót az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma biztosítja, a többi az önkormányzatok önrésze. 
Három településen összesen 45 kilométernyi vezetéket fektetnek le, illetve a beruházás részeként a szentsimoni szemétfeldolgozó közelében nyomáscsökkentő állomást is építenek. 
Kozma megemlítette: a beruházás kezdése előtt feltétel volt, hogy legalább ezer fogyasztó igényelje a gázszolgáltatást írásos nyilatkozat formájában. 

Veres Nándor
Öt cég dolgozik 45 kilométer vezeték földbe helyezésén


– Tartottunk is attól, hogy nem gyűl össze a községben az ezer fogyasztó. Végül a három településről összesen 1551 fogyasztó jelentkezett. Magánszemélyek számára a telekhatárig ingyen viszik a vezetéket. A gazdasági résztvevők esetében a rácsatlakozás sem ingyenes – hívta fel a figyelmet a projektfelelős. Folytatta: a helyi csipszgyár lesz az első gazdasági résztvevő, amely rácsatlakozik a hálózatra, ugyanis jelen pillanatban tartályos autókkal szállítják a gyárba a gázt, ami eléggé költséges. 
A polgármester a gazdasági szereplők mellett a közintézmények szemszögéből is fontosnak tartja a beruházást, ugyanis a három településen összesen hat iskolaépület található. 
– A gázhálózat az oktatási intézményeken túl sportcsarnok, polgármesteri hivatalok, művelődési házak és közösségi épületek fűtését is megkönnyíti. Csíkszentsimon községben a megyei utat és három utcát, Szentimrén jóval több aszfaltos utcát érint a beruházás, viszont mindenhol a kivitelező kötelessége helyreállítani az utca állapotát – mondta Kozma István. Hozzátette: a munkálatokat Csíkszentsimonban hétfőn, míg Csíkszentimrén szerdán kezdték el. A három településen öt cég dolgozik. A cégek egymás közt elosztották, ki melyik településen dolgozik. Csíkszentsimonban két utcában dolgoznak, míg a szomszéd községben négy utcában zajlik a munka, részletezte a polgármester. Kozma a teljes projektben részt vevő cégek névsorát is ismertette: a vezeték tervezője a Total Proiect, a kivitelező cégek pedig a Montrepcom, Termolang, Hidrotran Kft. A nyomáscsökkentő állomás építője az UFC Cluj. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!