Hirdetés

Huszonhat óriásrovar

Tavaly még engedélyekre vártak, idén viszont már semmi nem akadályozza a Székelyföldi Legendárium munkatársait új ötletük, az óriásbogárpark megvalósításában. A tereprendezás már zajlik, és raktárukban egyre növekszik a kiállításra szánt bogarak száma is.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Huszonhat óriásrovar
Óriásbogarak költöznek Szejkefürdőre. Vendégcsalogató Fotó: Hodgyai István

Tavaly szeptemberben még nem tudták pontosan, mekkora területen fog működni a Székelyföldi Legendárium új projektje, az óriásbogárpark Szejkefürdőn. Mint akkor kiderült, a tervek szerint a Szejkefürdővel átellenben található erdőben fognak erre hasznos felületet kialakítani, a lehető legkevesebb emberi beavatkozással. Mára az összes szükséges engedélyt beszerezték a bogárpark létrehozásához, a helyszínen már elkezdték a sétány építését, miközben a kész bogármakettek száma is egyre nő.
A létesülő bogárparkban Fa­za­kas Szabolcs, a Mini Erdély Park ötletgazdája vezetett körbe, már el is kezdték a területrendezést: a járdafelületet kimérték és elkezdték feltölteni, járhatóvá téve ezzel a terepet. Elmondása szerint több hektár erdőrészt sikerült felvásárolniuk, amelyből – elsősorban a terület adottságai miatt – hatszáz négyzetmétert fog elfoglalni a bogárpark.
– Az erdő nagyon meredek, ezért csak a buszmegállón kívül levő lapos területet fogjuk használni – jegyezte meg Fazakas, aki szerint a bogármakettek tervezett számát tekintve ez a terület elegendő is lesz. – Beton egyáltalán nem lesz a parkban, csak erdei sétányok és nagyjából négyszáz méter kövezett járda – emelte ki Fazakas, a barcarozsnyói dinoparkot említve követendő példaként.
Az állandó kiállításra szánt bogármakettekről elmondta: ötöt a Mini Erdély Parkban állítottak ki, a bogárpark megnyitására huszonhatot fognak elhelyezni az említett területen, ezek műholdas koordinátáit már rögzítették. A bogarakból többet Ázsiából importáltak, ezeknek egy része mozgásra képes, de a Legendárium műhelye is gyárt bogármaketteket, utóbbiakat 3D-nyomtatással állítják elő, digitális tervek szerint szerelik össze.

Hodgyai István
– Mindenképp az erdélyi bogárvilágot fogja bemutatni a park, nyilván nem tudunk minden fajt kiállítani és elkészíteni, hiszen csak darazsakból van vagy nyolcféle a környéken, de a jellegzetesebbek mind helyet kapnak a parkban– tette hozzá Fazakas.
Az ötletgazda rámutatott: az erdőben semmiképp nem fognak építkezni, az illemhelyiségeket az út belső oldalán helyezik el, erre fel is vásárolták az egykori Szejke Vendéglő épületét. Mint mondta, a közművesítés így könnyebben megoldható, és az erdő képét sem rondítják, nem is szeretnék táj- és helyidegen létesítményekkel elrontani. Fazakas Szabolcs több párhuzamosan futó projektről is beszámolt: a Legendárium rajzfilmstúdiója is a Szejkére fog költözni, az egykori Szejke Gyöngye vendéglő épületébe, amelynek a felújítási munkálatai jelenleg is zajlanak. A csapatnak továbbá az Orbán Balázs Panziót – Szejkei Lángos-gyár mellett levő ingatlant – is sikerült megvásárolnia, ahol a terveik szerint irodahelyiségeket fognak kialakítani. Fazakas szerint a LEGO-múzeum – mivel a rajzfilmstúdió is kiköltözik – egyik, a Mini Erdély Parkon kívüli ingatlanban fog működni, véleménye szerint a parkhoz sokkal közelebb optimálisabb lesz ez a helyszín a látogatók számára. Hozzátette: nagy segítséget jelentene az úton való átkelés biztonságossá tétele, mivel bár táblákkal korlátozták a járművek sebességét, ezeket nem veszi figyelembe a legtöbb járművezető. Fazakas szerint az átjáró biztonságossá tételére már kapott ígéretet a városházától: a tervek szerint az út belső oldalán szigetet alakítanának ki, ahol a babakocsival közlekedők is kényelmesen elférnek, a járókelőknek és az autóval közlekedőknek pedig jelzőlámpát állítanának fel.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!