Hirdetés

A foci mint a társadalom tükre

Hátsó füves – barangolás a magyar futball rejtett tájain címmel nyílt fotókiállítás hétfőn délután a Székelyudvarhelyi Művelődési Házban. A tárlat a magyarországi sportnapilap, a Nemzeti Sport felületein 2015 óta futó, a falusi futballt és társadalmi környezetét bemutató riportsorozat képanyagából ad ízelítőt.

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc
A foci mint a társadalom tükre
Falusi futballvalóság mint társadalmi lenyomat Fotó: Hodgyai István

Erdélyben elsőként Szé­kely­ud­varhelyen lát­hatja a közönség a sátor­aljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum Hátsó füves kiállításának utazó szatel­littárlatát. A 32 fényképből álló válogatás szerzői a Nemzeti Sport fényképészei. A felvételeken megelevenednek a magyarországi és határon túli magyar kisközösségek futballját övező körülmények és a labdarúgáson túlmutató társadalmi folyamatok.
A megnyitót két sporttörténeti kiselőadás vezette fel a művelődési ház dísztermében. Ölvedi Zsolt alpolgármester köszöntője után Szakály Sándor történész professzor tartott értekezést a honvédelmi sport és Erdély kapcsolatáról, majd Killyéni András kolozsvári sporttörténész nagyapja, a negyvenöt évig székelyudvarhelyi testnevelő tanárként dolgozó Killyéni Imre élettörténetét idézte fel.
Az emeleti oszlopos teremben berendezett tárlattal kapcsolatosan a kiállítást megnyitó Csillag Péter, a Nemzeti Sport újságírója, a Hátsó füves szerkesztője mondta el gondolatait.
– Azért szeretem ezeket a képeket, mert ezeket nem lehet összemontírozni a valósággal, ugyanis ezek a képek a valóságról beszélnek. A valóságot mutatják meg a maga durvaságával, érdességével, esetleges szépségével, humorával vagy éppen groteszkségével – emelte ki az újságíró. Hozzátette: a falusi labdarúgás az a világ, amelyben az érzelmileg felerősített, felnagyított jelenségeket talán még könnyebb dokumentálni, bemutatni.
– Kicsit szélsőségesnek tűnik ez a környezet, a meccsek hangulata, de tulajdonképpen ebben az esetben ez a szélsőségesség csak relatív fogalom. Sok esetben arról van szó, hogy a hétköznapi jelenségeket látjuk felnagyítva, hangosabb változatban. Ennek a tálalásában nyújtanak fantasztikus eszközt a fényképek – fogalmazott Csillag Péter. Mint az újságíró, szerkesztő kifejtette: a futball univerzális nyelv, amelynek a segítségével lehet beszélni társadalmi jelenségekről, érzelmekről, emberi dimenziókról. Meg lehet mutatni olyan fontos értékeket, mint a kötődés, az áldozathozatal.
Csillag Péter megosztotta az érdeklődőkkel, hogy az elmúlt egy hétben is a Hátsó füves-sorozat folytatásán dolgoztak kollégájával, a fotográfus Szabó Miklóssal, a Nemzeti Sport fotórovat-vezetőjével, a kiállítás kurátorával. Székelyföldi helyszíneket jártak be Gyergyószentmiklóstól Csík­szentsimonon át, és számos friss élményt szereztek.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!