Hirdetés

Megerősít, tájékoztat, elgondolkodtat

Közel ezer nyolcadikos tanuló fordult meg két nap alatt az Udvarhelyi Fiatal Fórum (UFF) nagytermében berendezett Sulibörze elnevezésű rendezvényen.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megerősít, tájékoztat, elgondolkodtat
Egy helyen az iskolai kínálat. Segítség a választásban Fotó: Hodgyai István

A nyolcadik osztályos tanulók iskolaválasztását segítő rendezvényt a székelyudvarhelyi iskolai tanácsadók rendezték meg, idén a polgármesteri hivatal hathatós támogatásával.
– A képességfelmérő vizsgákat megelőző időszakban rendkívül fontos egy olyan tájékoztató fórum megteremtése a diákok számára, ahol kellő információt és átfogó képet kapnak városunk középiskoláiról, ami elengedhetetlen, hogy jó döntést hozzanak, megfelelő sorrendet állítsanak fel maguknak a tanintézményeket illetően – indokolta a Városháza belépését a szervezésbe Balázs Sarolta, az oktatási ügyekkel foglalkozó osztály vezetője.
A Sulibörzének többéves hagyománya van, ám a járványidőszakban kimaradt, idén viszont a hét elején két napon át a megszokott helyszínen, az UFF nagytermében fogadták előzetes bejelentkezés alapján a város és a környező falvak diákcsoportjait. Az eseményen mind a nyolc székelyudvarhelyi középiskola képviseltette magát az iskolai tanácsadók koordinálásával, sajátosan berendezett standjaiknál maguk az ott tanuló diákok tájékoztatták fiatalabb társaikat az iskolájukban működő osztályokról, szakokról, a diákéletről, a szakmai gyakorlat folyamatáról. A város vonzásköréhez tartozó vidéki településekről is nagyon sok diákcsport vett részt az eseményen, jöttek Szentegyházáról, Lövétéről, Farkaslakáról, Oklándról, Varságról, Parajdról is, hogy a közelebbi falvakat ne is említsük.

Hodgyai István
Információ első kézből. Pályaválasztási segítség udvarhelyszéki diákoknak


– A Sulibörze jó lehetőség arra is, hogy általános tájékozottságot szerezzen városi iskolai életről a jövendő középiskolás, azáltal, hogy nemcsak azt az egy-két bemutatót hallgatja meg, amelyik tanintézménybe készül. Az, hogy diák szól diákhoz, egészen más hatást kelt, könnyebben kérdeznek, hitelesebb a kisebbek számára az információ – hangsúlyozta Simó Melinda, a Dr. Palló Imre Képzőművészeti Szakközépiskola nevelési tanácsadója.
Ottjártunkkor a Bányai János Szakközépiskola tanulói fodrászbemutatót tartottak, de egy 3D nyomtatót is elhoztak, utalva arra, hogy intézményükben milyen korszerű eszközökkel támogatott szakoktatás működik. Mindegyik iskola képes prezentációval is készült az eseményre, egyenként beszéltek a diákok a szakokról, szórólapokat is készítettek, hogy minél több információt kapjanak a nyolcadikosok a továbbtanulási lehetőségekről. Több standnál is kisebb kiállítás mutatta be, hogy milyen szakmai vagy alkotó tevékenység zajlik az adott tanintézményben.
Összességében – mint mond­ták a jelen lévő iskolai tanácsadók - a rendezvény egyik haszna abban áll, hogy az iskolaválasztás, pályaválasztás előtt álló diákok közvetlenül kaphatnak valós válaszokat a kérdéseikre a középiskolai kínálat, az elsajátítható szakmák kapcsán, mindez hozzájárulhat a megfelelő döntés meghozatalához. Volt diák, aki nagy mosollyal az arcán mondta el kérdésünkre, hogy ezúttal végleg megrősödött a korábbi elhatározása a továbbtanulást illetően, volt, aki elbizonytalanodott a sok információtól, de – mint fogalmazott – begyűjtötte a szórólapokat, és otthon még a szüleivel közösen is átbeszélik a látottakat, hallottakat, és volt, aki most értette meg, hogy egy adott szakon mit is tanulnak. 
A 2023–2024-es tanévben Székelyudvarhely elméleti középiskoláiban nagyjából ugyanazok az osztályok indulnak, mint az előző években, szakképzés terén viszont van néhány újdonság – ezekről is tájékoztatták az érdeklődőket.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!