Hirdetés

Kiegyenlített aránytalanságok

A szülési szabadságon levő nőkre is kiterjesztették idén márciustól a munkaviszonnyal nem rendelkezők számára tavaly hatályba léptetett egészségbiztosítási normákat. A lépéssel az aránytalanságok eltüntetését célozzák.

Vlaicu Lajos
Becsült olvasási idő: 3 perc
Kiegyenlített aránytalanságok
Babát sétáltató anyukák. Esély a táppénzre Fotó: László F. Csaba

A munkaviszonnyal rendelkező személyek betegszabadságra jogosultak. A munkaadó befizeti az egészségbiztosítási alapot, illetve azokat az összegeket, amelyek a munkavállalót betegszabadságra jogosítják fel. 
– Vannak egyéni és családi vállalkozások, vagy magánszemélyek, akiknek nincs bérjellegű jövedelmük, de szeretnének betegszabadságot kapni, ha lebetegednének – sorolta fel a lehetséges helyzeteket Duda Tihamér-Attila, a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke. – Ilyen esetben – korábban is volt erre lehetőség – a biztosítópénztárral szerződést kötnek, és befizetik a járulékokat. Ezzel jogosultak lesznek a betegszabadságra és az azzal járó pénzbeli juttatásra.
Az egészségbiztósító pénztár elnöke a változásokat is ismertette.
– Régebb az ügyfél jelezte, milyen értékű és milyen jellegű biztosítást szeretne befizetni, ez egytől tizenkét minimálbér értékéig terjedt, ezek közül lehetett választani. Ez az érték tavaly nyáron megváltozott: a szülési szabadságok kivételével leszűkült egytől háromig terjedő minimálbér értékig. Márciustól sürgősségi kormányrendelettel megváltoztatták a szabályozást, és az érték a szülési szabadságukat töltő nők esetében is leszűkült egytől háromig terjedő minimálbér összegére – hívta fel a figyelmet az elnök.
Hozzátette: a korábbi tizenkét minimálbért háromezer lejjel szorozva – azaz 36 ezer lej –, ez az alap, ennek egy százalékát kell befizetni, vagyis havonta 360 lejt. Ekkora összeg befizetésével jogosult a szülési szabadság idején a bér 85 százalékára. 
– A három minimálbér értékűt sokkal elfogadhatóbbnak tartom, ugyanis kilencezer lejről beszélünk, aminek egy százaléka kilencven lej, a befizető ennek 85 százalékára jogosult. A változás az elszámolás korrektsége miatt és az aránytalanság megszüntetése miatt vált szükségessé. A pénzügyi osztályon is fontos, hogy a nyilatkozatban ezzel az értékkel jelenjen meg, mert ez ellenőrizhető összeg – hangsúlyozta Duda. 
Kiemelte: Hargita megyében az egészségbiztosító pénztárnak január végén 221 ilyen szerződése volt. Ebből 109 betegségre, 82 gyereknevelésre és 16 mindkettőre kötött szerződés. A tavaly összesen 7 059 000 lejt fizetett a megyei egészségbiztosító, amelyből 940 ezer lej betegszabadságra és 6 118 000 lej a gyereknevelésre irányult. 
– Ezt az aránytalanságot hozza helyre a módosítás. Azokkal, akik már szerződést kötöttek, szerződésmódosítási mellékletet írunk alá június elsejéig, amelyben a számítási alap más lesz. A biztosítási alapra minden befizető hat hónap befizetést követően jogosult. Azután kaphat betegszabadságot, és adott esetben annak ideje alatt az érték 85 százalékát kapja – fejtette ki az elnök.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!