Hirdetés

Fejtörést okozó áremelkedés

Szeptember végéig kell elkészüljön az ivó- és szennyvízhálózat Alsósófalván. Alig negyven százaléka van készen a munkának, így nagy hajrára számítanak idén, de a jelentősen megnövekedett költségek miatt is van miért aggódni.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Fejtörést okozó áremelkedés
Folytatódik a munka. Földbe kerülnek a betonelemek Fotó: Hadnagy Éva

Közel egy éve kezdődött el a tényleges munka a Parajd községhez tartozó Alsósófalván, ahol ivó- és szennyvízhálózatot építenek. Bár a pályázatot az Európai Unió Vidéki Beruházások Ügynökségénél (AFIR) már 2017-ben megnyerte az önkormányzat, számos bonyodalom miatt késlekedtek a kivitelezési munkával. Új műszaki tervet kellett készíttessenek és a közbeszerzési eljárás is elhúzódott a fellebbezések miatt.
Nyágrus László, Parajd község vezetője elmondta, jelenleg a munkálatok közel 40 százaléka van készen, a kivitelezést pedig 12 hónap alatt kell befejezze az építkezéssel megbízott vállalat, ám ebbe az intervallumba nem tartoznak bele azok az időszakok, amikor az időjárás miatt nem lehetett dolgozni. A munkálatok így a téli hónapok alatt szüneteltek, de már ezen a héten újrakezdődhet az építkezés.
– Elsősorban azokon az utcákon folytatódik a munka, amelyekre a későbbiekben, egy másik projektnek köszönhetően aszfaltszőnyeg is kerül. Sajnos a település összes utcáját nem tudjuk leaszfaltozni, de a főbb utcákat rendbe tesszük – fogalmazott az elöljáró. Kiemelte, a szerződés értelmében szeptember végére kell befejezzék a munkát, ami nagy kihívást jelent.  – Ez egy hatalmas feladat számunkra, kérdés, hogy milyen ütemben tudunk haladni, nem utolsósorban pedig az anyagiak előteremtése is nagy fejtörést okoz. Sajnos még most sincs meg a teljes fedezet rá – ismertette a polgármester. Ennek fő oka, hogy 2017 óta a beruházás értéke megháromszorozódott, vagyis az elnyert hétmillió lejes támogatás helyett jelenleg közel huszonkétmillió lejre rúg a projekt értéke. Ehhez jelentősen hozzájárultak az újratervezések költségei, az árkiegészítések, illetve az anyagárak növekedése is.
– Az újraszámolások során a pályázat önrésze is óriásit nőtt, tizennégymillió lej, ami a helyi önkormányzatot terheli. A jelenlegi törvénykezés megengedi, hogy az anyagárak növekedésének függvényében a kivitelező újabb kiegészítéseket is kérhet, ami tovább növeli a költségeket – tette hozzá. A hatalmas önrész előteremtéséhez több ízben kért segítséget az önkormányzat, tavaly hárommillió lejt kaptak a tartalékalapból, de a megyei önkormányzattól is kértek és kaptak támogatást, amelyet a munkálatok fedezésére fordítottak. A projekt magában foglalja a parajdi derítő- és ivóvíztisztító állomás teljes felújítását is, amelyhez csatlakoznának az új hálózatok. A polgármester szerint ott is folyik a munka, elkészült már a medencerész, de a környezet kialakításával is haladnak, hogy az eszközöket, berendezéseket minél hamarabb helyükre lehessen tenni és üzembe helyezni. 
Nyágrus László hozzátette, a közeljövőben Felsősófalván is elindul a víz- és szennyvízhálózat kiépítését célzó projekt, azt a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozzák majd. Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik.  
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!