Hirdetés

Történelmi gyergyói győzelem

Hihetetlen izgalmak után a hetedik meccs 74. perce döntött a Gyergyói HK és a Brassói Corona között a jégkorong Erste Liga elődöntőjében előbbiek javára. A GYHK így történelmet írt, és készülhet a finálé mai első meccsére a 30. magyar bajnoki címét behúzó, újból Erste Liga-döntőbe jutó Ferencváros ellen.

Darvas Attila
Becsült olvasási idő: 4 perc
Történelmi gyergyói győzelem
A végletekig kiélezett párharcot a GYHK nyerte Fotó: ersteligapress

Parádés végkifejlete volt a jégkorong Erste Liga mindkét elődöntő párharcának. Mind a Gyergyói HK – Brassói Corona, miként a BJAHC – Ferencváros szériák igazi hokicsemegének számítottak, és a szurkolók egyik párharcban sem csalódtak, hiszen a hetedik meccs döntött.
Gyergyószentmiklóson dugig megtelt a jégpálya a mindent eldöntő hetedik meccsre, és a győzelemre éhes szurkolók által űzött hazai csapat nagyon erősen kezdte a találkozót, amit épp Szilassy Zoltán hiányolt a korábbi meccsen. A nyomásnak a 16. percben lett meg az eredménye, amikor egy Bodó-Orbán-kombináció után utóbbi volt eredményes. A felvonás során a hazai csapat több alkalommal is közel állt az eredmény megduplázásához, de Toth állta a sarat. Jól jött a szünet a Cenk alattiaknak, akik a második felvonástól harcmodort és mentalitást váltottak. Ez a kár rögtön a harmad elején gólt érhetett volna, de nem így lett, majd Tranca is ziccert vétett. A meccs felétől állandósulni látszott a brassói nyomás, de a gyergyói háló érintetlenül maradt. Nem úgy a záróharmad elején, amikor egy lecsorgót Kóger váltott gólra, kiegyenlítve a küzdelmet. Nyolc perccel a vége előtt óriási ziccert hagyott ki a Corona: három az egyben kontrázhattak, de Schaber nem tudta Rinnet becsapni.
Az aranygólig tartó túlórára, bár szorosabb lett mindkét csapat védekezése, helyzetek akadtak. Egy kontra döntött végül. A 74. percben Kógert szerelte Imre a saját harmada előterében, majd Szigetinek passzolva fordultak kettő az egyben, hogy végül Sylvestre góllal fejezze be az akciót, döntőbe juttatva a GYHK-t, fennállása során először.
A másik ágon a csapatok folytatták a sormintát. A korábbi hat meccsen csak vendéggyőzelem született, és ez ezúttal sem változott. Ezen elődöntő végén az is eldőlt, hogy a Ferencváros 30. magyar bajnoki címét is bezsebelte, és a mezükre a harmadik csillag is felkerül.

Sima csíki siker

A román bajnokság alsóházi rájátszásában a Csíkszeredai Sportklub az elődöntőbe jutásért fontos csatát nyert. A kék-fehérek ugyanis Galacon, a VSK otthonába vendégeskedtek, ahol az első két harmad alatt lerendezték a lényegi kérdéseket, magabiztos háromgólos győzelmet arattak, és most már favoritként nézhetnek a további meccsek elé, ami az elődöntőbe jutást illeti.

Erste Liga, elődöntő, 7. mérkőzés
Gyergyói HK – Brassói Corona 2–1 – aranygóllal (1–0, 0–0, 0–1, 1–0). Gólszerzők: Orbán (16.), Sylvestre (74.), illetve Kóger (47.). A párharcot 4–3-ra a GYHK nyerte.
Budapest Jégkorong Akadémia HC – Ferencváros 0–3 (0–0, 0–1, 0–2). Gólszerzők: Farkas (23.), Kulmala (43.), Karmeniemi (60.). A párharcot 4–3-ra a Ferencváros nyerte.
A döntő e heti műsora: ma és holnap: Gyergyói HK – Ferencváros (18.30); péntek és szombat: Ferencváros – Gyergyói HK.

Román bajnokság, alsóház
Galaci VSK – Csíkszeredai Sportklub 3–6 (1–2, 1–4, 1–0). Gólszerzők: Teamriuc (12., 38.), Juri (46.), illetve Stach (10.), Részegh T. (14.), Becze (30.), Péter B. (31.), Milan (32.), Ferencz-Csibi (40.). A Háromszéki Ágyúsok – Galaci VSK alsóházi, valamint a Bukaresti Steaua – Brassói Corona felsőházi mérkőzések lapzárta után értek véget.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!