Hirdetés

Jobb körülményeket teremtenek a diákoknak

Energiahatékonyság szempontjából korszerűsítik a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskolát. A munkálatokat két éven belül kell elvégezni. Az oktatási intézményben a község hat településének diákjai tanulnak.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 3 perc
Jobb körülményeket teremtenek a diákoknak
Még idén elkezdődhet a munka Fotó: Hadnagy Éva

Energiahatékonnyá teszik a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskolát, Siménfalva község önkormányzata ugyanis sikeresen pályázott a fejlesztési minisztériumnál, és közel kétmillió lej támogatást nyert el, az Országos Helyreállítási Tervből. Nagy János polgármester február végén írta alá a finanszírozási szerződést. Az elöljáró elmondta, nagyon fontosnak tartották, hogy a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskola is megújuljon energiahatékonyság szempontjából, hiszen a község másik két iskolájával összehasonítva, amelyek átestek már a hőszigetelésen, hatalmas különbségek mutatkoznak a költségek tekintetében.
– Az alapfeltétel az volt, hogy 30 százalékkal megnöveljük az épület energiahatékonyságát. Erre mindenképp szükség van, hiszen itt még nagyon sok fát eltüzelünk – mutatott rá a polgármester a probléma forrására
Mint mondta, a község három iskolája közül kettőben fával, egyben gázzal fűtenek, ám a megemelkedett tüzelőanyagárak miatt elengedhetetlen az energiahatékonyság növelése. A munka kimondottan az iskola épületére vonatkozik, és nemcsak a falak külső szigetelését tartalmazza, hanem más munkálatokra is kiterjed. A tervek elkészíttetése következik, majd ezt követően meghirdetik a közbeszerzést, a munkálatok elvégzésére kétéves határidőt szabott meg a pályázat.
Jogilag a siménfalvi Marosi Gergely Általános Iskola alárendeltségébe tartozik a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskola is. Szász Katalin igazgató elmondta, örülnek a korszerűsítési munkának és minden olyan lehetőségnek, amely által jobb, a mai igényeknek megfelelő, komfortosabb körülményeket tudnak teremteni a diákjaiknak. Hozzátette, a 2005-ös árvíz jelentősen érintette az iskolaépületet, és az azt követő években végeztek legutóbb nagyobb volumenű tatarozást. Akkor úgymond rendbe tették az iskola épületét, azóta pedig csak kisebb javításokat eszközöltek az épületen.
Siménfalva községben egyéb­ként három általános iskola működik, a tizennégy faluból e három intézményben tanulnak a diákok. Kobátfalvára a helyi gyerekeken kívül a szent­mihályi, bencédi, tarcsafalvi, csehétfalvi, tordátfalvi, nagy­kadácsi gyerekek járnak iskolába. Az oktatás 0–8. osztályokban zajlik, az elemi tagozaton egy szimultán osztály működik, a többi önálló osztály. Jelenleg 140 diák tanul a kobátfalvi Gálfi Sándor Általános Iskolában. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!