Hirdetés

Nemzeti öntudatra nevelnek

Már hét elején elkezdődtek az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára ütemezett programok Székelykeresztúron. Koncz Hunor János polgármester idén elsősorban a gyerekek oktatását tartotta szem előtt. A polgármesteri hivatal iskolai projektjét Kecskés Emőke, a hivatal rendezvényszervezője valósítja meg.

Miklós Dalma
Becsült olvasási idő: 4 perc
Nemzeti öntudatra nevelnek
Vidám történelemóra kicsiknek Fotó: Székelykeresztúr P. H.

Az oktatási intézményeket vonja be legújabb projektjébe Székely­keresztúr polgármestere. A Lóra, Huszár! program az előkészítős és az elemi osztályos tanulókat hangolja rá az egyik legjelentősebb nemzeti ünnepünkre. A projektben részt vesz az Orbán Balázs Gimnázium, a Berde Mózes Unitárius Gimnázium és a Petőfi Sándor Általános Iskola. Az önkormányzat munkatársai által szervezett tevékenységeken már hétfőn szó esett március 15-e jelentőségéről, játékos nevelési módszerekkel idézték fel a több mint egy évszázada történt eseményeket, kiemelve Petőfi Sándor hősiességét. A polgármester szerint fontos, hogy a kisgyerekekben is rögzüljön az, hogy magyarok, hisz csak így tudják őszintén tisztelni a múltat, ráadásul a javukra válik, ha tisztában vannak olyan fontos történelmi eseményekkel, mint például az 1848–49-es forradalom. A Lóra, Huszár! programjait eredetileg kétnaposra tervezték, de a nagy érdeklődésre való tekintettel egyhetes eseménnyé duzzasztották. 
– Ez az első alkalom, emiatt nem mertünk túl sokat vállalni. Nagyon meglepődtünk, hogy minden iskolából jelentkeztek, és hatalmas volt az érdeklődés a tanítók részéről. Éppen a nagy érdeklődés miatt kellett az elemi osztályokra szűkíteni a kört, a nagyobb gyerekekkel idén már nem maradt lehetőségünk foglalkozni – részletezte Kecskés Emőke főszervező.
A gyerekek március 13–17. között, mindennap 9 órától 12 óráig rendhagyó történelemórán, illetve tematikus kézműves-foglalkozásokon vesznek részt. A foglalkozásokon hasznos ismereteket szereznek a nemzet múltját meghatározó szabadságharcról, illetve annak hőseiről. A kreatív munka során felhasznált eszközöket és az alapanyagok költségeit a polgármesteri hivatal állja.
A heti programot úgy alakították, hogy egyszerre két osztályt, körülbelül negyvenöt tanulót tudnak fogadni a városi könyvtár alsó szintjén, amelyet nemrég újítottak meg, majd avattak fel közösségi házként. A foglalkozásokat téma szerint csoportosították és az adott korosztályhoz, elemi osztályhoz igazították, tájékoztatott a főszervező. Irodalmi vonatkozásban a tanulók verseket és énekeket tanulnak meg együtt a héten.
– Kitörő örömmel szavalják a Nemzeti dalt és zengik a Kossuth-nótát – mondta.
Hozzátette, a kisebbek csak Petőfit ismerik, de a nagyobb gyerekek már azt is tudják, hogy ki volt Bem József vagy Kossuth Lajos. Petőfi neve egyébként is összeforrt a település nevével, a gyerekek már egészen kicsi korban találkoznak a költő legendájával, kirándulást tesznek a költő legendai sírhelyénél. 
– Amikor elhangzik Petőfi neve, minden gyerek bólogat. A gyerkőcök meglepően sokat tudnak arról, hogy ki volt a forradalom lánglelkű vezére. De akármennyit is hallottak róla, érdeklődéssel fordulnak az új információk felé, őszinte kíváncsisággal hallgatják végig a történelemórák bemutatóit – fogalmazott.
A rendhagyó kezdeményezésen kívül a hivatal munkatársa ismertette az ünnepi műsor hivatalos programját is. Szé­kely­ke­resz­tú­ron ma a város központjába hívják emlékezni a felnőtteket is. A megemlékezés 11 órakor zászlófelvonással és felvonulással kezdődik, majd a központban folytatódik az ünnepi beszédekkel, illetve a Berde Mózes Unitárius Gimnázium diákjainak műsorával. Az ünnepségen koszorúkat helyeznek el a Petőfi-szobornál, a költő legendai sírjánál, valamint Zeyk Domokos szobránál. Ünnepi beszédet fog mondani Koncz Hunor János polgármester, Tuzson Bence magyar kormányzati államtitkár, illetve Szabó István tanuló. Fellép a Polgári Fuvószenekar 1895 és a Vadrózsák néptáncegyüttes. A keresztúri március 15-i ünnepség a Székely himnusz közös eléneklésével zárul.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!