Hirdetés

Huszárcsákót mindenkinek

Sok székelyudvarhelyi és vidéki elemi osztály jelentkezett idén is a Székelyudvarhely Művelődési Ház által szervezett Szép a huszár huszárcsákó-készítő foglalkozásra. A diákok hagyományőrző huszár bemutatója révén ismerkedhettek meg annak harci ruházatával és eszközeivel.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 2 perc
Huszárcsákót mindenkinek
A huszárok öltözékét és eszközeit szemügyre vehették a diákok

Közel tíz éve vált hagyománnyá a székelyudvarhelyi művelődési házban a diákok számára szervezett huszárcsákó-készítés. A foglalkozás nagy népszerűségnek örvend a pedagógusok és a diákok körében egyaránt, hiszen nemcsak a város iskoláiból, hanem a környék oktatási intézményeiből is jelentkeztek elemisták a kézműves-programra.

Hirdetés


 
– A foglalkozást idén március 14-én és 15-én is megszerveztük, mindkét napra hamar beteltek a helyek – közölte Simon Mária Tímea, az intézmény igazgatója.
Elmondása szerint, mivel a program ötletgazdája – Elekes Gyula képzőművész – távolléte miatt nem tudta a programot levezényelni, a művelődési ház munkatársai koordinálják a gyerekfoglalkozást. Az igazgató a csákókészítésről megjegyezte: a szükséges elemeket – mint a forma kivágása és előfestése – előkészítették, így az összeillesztés és csinosítás marad a gyerekekre, ehhez meg a rendelkezésre álló idő éppen elegendőnek bizonyult.
A kézműves-foglalkozás ugyanakkor nemcsak a csákók összeállításából és személyre szabásából áll, a diákoknak hagyományőrző huszár mutatta be a lovas katona felszerelését. Esztány Ede Zsolt közhuszár mutatta be a huszárcsákót és sapkát, a mentét, az atillát, a tarsolyt, és beszélt a huszárok szokásairól is. Esztány a diákoknak a zsinórozás védelmi szerepét és a sujtások funkció­ját ismertetve több kérdést is feltett a gyerekeknek, akik a velős ismertető után gyorsan választ is adtak azokra.
A forradalom emléknapjának közeledtét a reggeli órákban közlekedő lábbuszozó diákok is észrevették, a találkozási pontoktól huszárok kísérték őket az iskolába. A csákókészítő foglalkozás ma korábban véget ér, hogy a koszorúzást követő ünnepi megemlékezésre minden ünnepelni vágyó eljusson.
 

Hirdetés

Kövessen a Facebookon!