Hirdetés

Divat, boldogságkeresés, valós igény vagy csak kíváncsiság?

Megnövekedett az utóbbi időben a pszichológiai, önismereti témájú rendezvények száma, és nagy az érdeklődés is irántuk. Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen is működnek rendszeres pszichoedukációs, mentálhigiénés események, megyeszerte vidéken is szerveznek ilyen jellegű előadásokat, és a meghirdetett önismereti csoportokra általában a túljelentkezés jellemző. Vajon miért?

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 5 perc
Divat, boldogságkeresés, valós igény vagy csak kíváncsiság?
Pszichoszerda. Ragaszkodnak a találkozás intimitásához Fotó: Lélek-Műhely/Fb

A médiából is jól ismert magyarországi szakemberek (Zacher Gábor, Almási Kitti stb.) erdélyi turnéik során rendre teltházas előadásokat tartanak mifelénk is, ugyanakkor mostanában helyi szervezésben, helyi szakemberek is egyre több pszichológiai témájú rendezvényt, foglalkozásokat kínálnak. Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy mi áll a megnövekedett érdeklődés hátterében, mire jók ezek az események és hogyan válasszuk ki a kínálatból azt, ami valóban hiteles és szakszerű.

Helyi szakemberek és tudományosság

Csíkszeredában a Pszichoszerda nevet viselő rendezvénysorozat már második évadát éri, minden hónap utolsó szerdáján jelentkezik.
– Az volt az alapgondolat, hogy próbáljunk valami olyan típusú „pszicho” rendezvényt létrehozni, ami nem nagy tömegnek szóló frontális előadás, hanem inkább kisebb, beszélgetős, kávéházi környezetben zajló találkozás, aminek – ha nem is lehet nagyon mélyre menni –, de mégis van önismereti vetülete is, ahol van előadás, de utána lehetőség van beszélgetésre is. Ami még nagyon fontos volt számomra, hogy olyan pszichológiai vonatkozású témákat hozzunk, amelyek tudományosan megalapozottak. Annyi ilyen-olyan áltudományos, nem bizonyított, pszichologizáló elmélet terjeng, hatalmas az igény is irántuk, ezért azt gondoltam, hogy legyen egy olyan fórum, ahol tényleg a kutatásokkal igazolt dolgokról hallhatnak a jelenlévők – avatott be a rendezvény alapelképzelésébe Forró-Erős Gyöngyi klinikai pszichológus, a Pszichoszerdákat szervező Lélek-Műhely Mentálhigiénés Központ munkatársa.
A szakember azt tapasztalta, hogy mintha a pszichológiai tanácsadás vagy a pszichoterápia – mint fogalmazott – „fű alatt” működne a megyeszékhelyen, mintha tabuként kezelné ezt a szolgáltatást és lehetőséget a közösség. Gyakran szembesült azzal is, hogyha valakinek lelki segítségre volt szüksége, nem igazán tudta, hogy kihez forduljon. A Pszichószerda éppen ezért igyekszik helyi szakemberekkel dolgozni, hogy ismerjék meg őket minél szélesebb körben. 
A bő egy évvel ezelőtt indult rendezvénysorozat iránt nemhogy töretlen az érdeklődés, hanem egyre növekszik, túl is lépett az előadásoknak otthont adó kávézó befogadóképességén, és inkább megismételnek egy témát, de ragaszkodnak a jelenlegi „intim” formához.
– Ennek az egésznek van egy divatja is. Másrészt az emberek egy része boldogságkeresésben van, keresik ehhez a kulcsot, és abban reménykednek, hogy a pszichológiai vonatkozású vagy pszichologizáló könyvekben, rendezvényeken valaki elmondja nekik a „tuttit”, a receptet. A Pszichószerdákon nem őket látom, hanem sokkal inkább olyan értelmiségieket, akik a pszichológiai jelenségek tudományos része iránt érdeklődnek – mondta a kezdeményező.

Szülők és csoportok

Székelyudvarhelyen is volt az utóbbi időben néhány próbálkozás nyílt előadásokra, az idei év elején pedig az RMDSZ helyi Nőszervezete indította el a Szülők Iskolája eseményt. Ebből már kettő is lefutott, nagy érdeklődéssel, az első a serdülők és a szerfüggőség tematikáját járta körül, a második a „görgető” generációról, a Z-nemzedékről szólt.
– Havi rendszerességgel, minden hónap utolsó hétfőjén szervezzük a Szülők iskoláját. A szülőket próbáljuk abban segítni, hogy megerősödjenek szülői hivatásukban, jobban eligazodjanak a gyereknevelés útvesztőiben és megtalálják azokat az erőforrásokat, amelyekre alapozva ezt a feladatot tudatosan, lelkesen és felelősségteljesen tudják teljesíteni. Mindezt oly módon igyekszünk kivitelezni, hogy a résztvevők betekintést nyerjenek különböző gyereknevelési módszerekbe, tanulva egymástól, egymás tapasztalataiból. A programon az iskolákban, mentálhigiéné területén, mozgásfejlesztésben és civil szférában dolgozó szakemberek tartanak előadást és adnak gyakorlati útmutatást. Azt látjuk ,hogy nagy szükség van az ilyen alkalmakra, találkozásokra – közölte Antal Csilla, a városi nőszervezet elnöke.
A városban ugyanakkor több szervezet, mentálhigiénés műhely kínál rendszeresen lehetőséget felnőtteknek önismereti csoportban való részvételre is. A csoportvezetők között vannak elismert, megfelelő képzettséggel rendelkező szakemberek, ám az utóbbi időben megjelent néhány kétes ajánlat is.

Önismeret és bátorság

Szalay Zsuzsanna pszichológus, pszichodráma asszisztens pár éve talán az elsők közt volt Udvarhelyen, aki női önismereti csoportokat indított, egy ideje pedig Asztalos Lehel mentálhigiénés szakemberrel, tanácsadóval vezetnek vegyes önismereti csoportokat, a legújabb éppen hétfőn rajtolt. Egy csoportfolyamat általában több, esetükben egyszerre 4 órás találkozást jelent, és néhány hónapig tart.
– A csoport során a résztvevő sűrített, tömény formában kapja azokat a tapasztalatokat, élményeket, amelyek a hétköznapokban is jelen vannak tulajdonképpen, de sokkal ritkábban kapunk ezekben őszinte és hiteles visszajelzéseket a saját működésünkről. A csoportmunkában feladat, hogy a résztvevők reflektáljanak egymásra, és láthatóvá válik, hogy hogyan hatunk egymásra, mindezek által a tudatossági szint rövidebb idő alatt, sokkal intenzívebben növelhető – részletezte Szalay Zsuzsanna.
Majd hozzátette, hogy már az ókori görögök is, ha a sorsukról, jövőjükről akartak információt szerezni és elmentek például a Delphoi jósdába, azzal a felirattal találkoztak, hogy ismerd meg önmagad. Ma már tudományos kutatások is alátámasztják, hogy a jövőnk tervezése, alakítása nagymértékben függ attól, hogy mennyire vagyunk tudatában saját személyiségünknek, lelkünk működésének, erősségeinknek, gyengeségeinknek, elakadásainknak, vakfoltjainknak, sebezhető pontjainknak. Ezek ismeretében pedig bejósolható, hogy a jövőben egy bizonyos helyzetben hogyan fogunk reagálni.
– Ha az embernek egy tudatosabb betekintése lesz a saját működésére, tisztában lesz a vágyaival, szükségleteivel, céljaival, tudni fogja, hogy mi az, ami neki erőt ad vagy épp erőt vesz el tőle, és ezen tudás birtokában tudja alakítani az életét. Nem boldogabb lesz, nem lesz problémamentes az élete, nem lesz mindig kiegyensúlyozott – ha valaki ilyet ígér, az hazugság! –, hanem más minőségi szinten éli meg a vele történő dolgokat, és nem a körülmények áldozatának, hanem élete aktív alakítójának éli meg magát, továbbá az élmények feldolgozása is más szinten zajlik – fogalmazott a pszichológus.
A csoportba olyan emberek járnak, akik szellemi és lelki munkát is hajlandóak belefektetni abba, hogy megértsék saját működésüket, akik képesek vállalni elakadásaikat és akár a szembenézés fájdalmait, mélységeit is. - Ezek bátor emberek. Lehet, nem úgy élik meg magukat, de akik nem a szőnyeg alá söprik dolgaikat, hanem hajlandóak szembenézni azokkal a részeikkel, amiért akár felelősek is lehetnek, azok mindenképp bátrak – hangsúlyozta Szalay Zsuzsa.

Megmondani senki nem fogja

A szakember szerint a média is hatással van arra, hogy növekszik az érdeklődés a „pszichós” események iránt, ráadásul már egyfajta kommersz jelleg is tetten érhető: az igényekre ráépülve nagyon sok szolgáltató, ajánlat jelenik meg, amelyek hamis illúziókat keltenek, valótlan eredményeket ígérnek.
– Tréningek, párórás tanfolyamok, könyvek ígérik, hogy megmondják a kiegyensúlyozott élet, az örök boldogság, a sikeresség receptjét. Utópiák ezek, de sajnos sokan pénzt keresnek ezzel. Az emberek fogékonyak, mert sokuknak az a vágya, hogy valaki más oldja meg a problémáit. Pedig egy kívülálló sosem fogja tudni megmondani a receptet, mert nincs mindenkire, mindig egyformán illő módszer, míg a szakszerű csoport arra ad teret, hogy egymást segítve felfedezzük magunkat – mondta a pszichológus.
Azt emelte ki végül, hogy érdemes szkeptikusan tekinteni azokra az ajánlatokra, ahol gyors sikereket, kész recepteket kínálnak. Az élet természetével ellentétes, és már önmagában gyanús, ha örök kiegyensúlyozottságot, tartós harmóniát ígér valaki egy hathetes tanfolyam elvégzésével. Az sem árt, ha megnézzük alaposan, hogy milyen a szakember háttere, van-e megfelelő képesítése, de ami a legfontosabb Szalay szerint az az, hogy legyen alapos tapasztalata abban, amit hirdet vagy amit kínál.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!