Hirdetés

A magyar csapat

Farkas Endre
Becsült olvasási idő: 3 perc

Újra megélte egy magyar csapat a nemzetközi kupatavaszt. Az anyaországi futballtársadalom valóságos hurrá hangulatban élte meg a Ferencváros Európa-Liga menetelését. A csoport megnyerése valóban megsüvegelendő teljesítmény, ugyanakkor a zöld-fehérek fájóan sima vereséget szenvedtek az EL nyolcaddöntő első mérkőzésén. Persze, a továbbjutás két meccsen dől el, és biztosak lehetünk benne, hogy a Puskás Aréna telt házas közönsége előtt mindent meg fog tenni a budapesti gárda a továbbjutás érdekében. 
Mindez szép és jó, azonban egy dolog rendkívül hiányzik nekem a „magyar” csapatból, mégpedig a magyar játékosok… Tudom, tudom, hogy ez a nemzetközi trend. Tisztában vagyok vele, hogy az angol, spanyol stb. élcsapatokban is légiósok viszik a prímet, és inkább nevezhetjük őket nemzetközi együtteseknek, mint angol, spanyol stb. csapatoknak. Mégis ott motoszkál bennem egy keserű gondolat. Főleg azért, mert emlékszem a Ferencváros első, Bajnokok Ligája csoportkörét megjárt csapatára, amelyben csak mutatóban voltak külföldi játékosok.
Hogy miből fakad ez a keserűség? Munkámból adódóan, ami hatalmas ajándékként örök szenvedélyemhez, a futballhoz kötődik, napról napra, hétről hétre figyelemmel követhetem sok száz fiatal labdarúgó pályafutását, teljesítményét. Ezek a fiatalok elképesztően sok energiát fektetnek abba, hogy futballisták legyenek. Lemondások sorával jutottak el odáig, hogy akadémiai keretek között hódolhassanak a labdarúgásnak.
Adódik azonban a kérdés, milyen jövő vár rájuk? Hogyan kerülhetnek az élvonalbeli futball közelébe, ha a csapatok inkább a külföldiekben bíznak? Mert nincs ez másként idehaza sem. A „magyar” csapatként elkönyvelt erdélyi gárdákban mutatóban is alig-alig akad magyar nemzetiségű csapattag. Külföldön pedig szintén olyan konkurenciával kell szembenézni, ami csak kivételes esetekben ad lehetőséget a bizonyításra.
Persze, akadnak örömteli kivételek, a magyar NB 1-ben is szoríthatunk székelyföldi fiataloknak. Bízom benne, hogy többen is követni fogják őket, hogy akár ott, akár itthon a legmagasabb szinten bizonyíthassanak. Ha pedig magyar csapatot szeretnék látni, én bizony a Paks mérkőzéseit választom, akik 2006 óta csak magyar játékosokkal vitézkednek az első osztályban és szerepeltek nemzetközi kupában is. Lám, így is lehet. Hajrá, magyar/székely fiatalok! Hajrá, magyar labdarúgás!



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!