Hirdetés

Intenzív kulturális élet színhelye

Pezseg a kulturális élet Zetelakán, kórusok, színjátszó- és néptánccsoportok használják heti több alkalommal a művelődési ház próbatermeit. A település központjában lévő épület csakhamar megújul, a munkálatok során olyan átalakításokat is végeznek, amelyeknek köszönhetően nő majd a használható felület.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 4 perc
Intenzív kulturális élet színhelye
Korszerűbbé tennék. Szükség van rá Fotó: Zetelaki Polgármesteri Hivatal/Fb

Energiahatékonyság szempontjából újul meg a zetelaki művelődési ház, de a tűzvédelmi hiányosságokat is pótolnák, illetve korszerű hang- és fénytechnikai eszközökkel szerelik fel a kultúrotthont. Mindez egy sikeres pályázatnak köszönhetően valósul meg, amelyet tavaly nyújtott be Zetelaka község önkormányzata az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) középületek energiahatékonyságának növelését célzó programjára. A sikeres pályázatnak köszönhetően 312 ezer eurót fordíthatnak a művelődési ház felújítására. Nagy Attila, Zetelaka község polgármestere csütörtökön írta alá Bukarestben a finanszírozási szerződést. Elmondta, elsődleges céljuk, hogy energiahatékonyság szempontjából újítsák fel az épületet, de van néhány olyan része is az ingatlannak, amely nagyon elhasználódott – például az épület külső részén lévő irodák megközelítésére szolgáló járófelület –, de a lépcsőt is lefödnék, mert most csúszás- és balesetveszélyes. Mindezek mellett a színpad alatti próbatermet is átalakítanák és használhatóbbá tennék.
– Jelenleg a próbaterem közepén oszlopok vannak, amelyek akadályozzák – bármilyen próbáról is legyen szó – a zavartalan munkát. Azt szeretnénk, ha az oszlopok átkerülnének a fal mellé a felújítás során, így sokkal használhatóbbá tudnánk tenni a teret – mondta a polgármester.
Hozzátette, az épületet 1970-ben adták át, akkor teljesen más építkezési szabványok voltak érvényben, így kerültek a terem közepére az oszlopok. Mint mondta, több civil szerveződés működik Zetelakán, és olyan nagy igény mutatkozik részükről a kultúrotthon használatára, amit már csak nehezen tudnak kielégíteni.
– Mondhatni pezseg a kulturális élet nálunk, énekkaraink vannak, színjátszó csoport, több néptánccsoport működik, akik folyamatosan jönnek próbákra délelőtt, délután. Élettel van tele a kultúrház, csak éppen már nem elegendő lassan a hely, illetve a feltételeket sem tartjuk megfelelőnek. Ezért szükséges ez a felújítás, hogy a mai igényeknek megfelelő körülményeket tudjunk biztosítani – közölte.
Mint mondta, hang- és fénytechnikai fülkét is szeretnénk kialakítani, ahonnan lehetne irányítani az előadások hangosítását és világosítását, ezzel pedig jelentősen javulna az általuk nyújtott szolgáltatás is.
A polgármester közölte, legutóbb 2014-ben, egy LEADER-pályázatnak köszönhetően végeztek felújítást az épületen, ám akkor a tetőre fordítottak nagy hangsúlyt, így sok minden elmaradt, amire már akkor szükség lett volna. A szerződés megkötését követően a tervek elkészítése következik, majd ennek függvényében döntik el, hogy a pályázatból elnyert összeget, kiegészítve saját forrásokkal, a hőszigetelésen kívül még milyen munkálatokat tudnak elvégezni.
– Az optimális forgatókönyv szerint a tervezés néhány hónap alatt lejár, ha látjuk a pénzösszegeket, hogy mennyivel kell még kiegészíteni, kezdődhet a közbeszerzés és ha nem lesznek óvások, akkor jövő év elején elkezdődhet a munka – közölte az elöljáró.
A kultúrotthonban az előadó- és próbatermeken kívül a személyi nyilvántartó iroda, a könyvtár, a levéltár és a polgármesteri hivatal cégének irodája működik. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!