Hirdetés

Állagmegóvás fóliával

Továbbra is védőfólia fedi a gyergyószentmiklósi Kossuth Lajos-szobrot. Az intézkedésre a polgármesteri hivatal adott írásos engedélyt Burján-Gál Emil szobrászművésznek, hogy az alkotás a téli hónapokban védve legyen a fagytól, csapadéktól.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 2 perc
Állagmegóvás fóliával
Takarófólia alatt a Kossuth-szobor. Védik a fagytól Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Zöld védőfólia takarja a Művelődési Központ melletti parkban lévő Kossuth Lajos-szobrot: a műkőből készült alkotást a téli hónapokra takarták le, állagmegőrzés céljából. Kosután Attila, a polgármesteri hivatal főépítésze elmondta: az önkormányzat írásos engedélyt adott Burján-Gál Emil képzőművésznek, hogy megtegye ezt a lépést, hiszen jelenleg nincs anyagi fedezet a szobor restaurálására. 
A műalkotások felújítását szakértői véleménynek kell megelőznie, amelynek elkészíttetése a Tarisznyás Márton Múzeum hatáskörébe tartozik. Ferencz-Mátéfi Kriszta múzeumigazgató elmondta: a városban a Kossuth-szobor mellett a temetőben található, Szervátiusz Jenőről készült alkotás is felújításra szorul.
– Mindkét alkotás kapcsán várom az írásos szakvéleményt, miután több kőrestaurátorral egyeztettem, de egyértelmű, hogy alapos felújítást kellene végezni rajtuk. A szakvélemény majd rámutat arra, milyen munkálatokat célszerű elvégezni ahhoz, hogy valóban hatékony és időtálló legyen a megoldás. A Kossuth-szobor kapcsán fontos lenne, ha alkotója, Miholcsa József javítaná, vagy legalább felügyelné a munkálatokat – mondta el érdeklődésünkre Ferencz-Mátéfi Kriszta. Hozzátette: a letakarással valamennyi időt nyernek a Kossuth-szobor állagának megőrzésében, amíg anyagi lehetőség adódik annak javítására. 
A témában az alkotót, Mi­hol­csa József szobrászművészt is megkérdeztük: elmondása szerint a Burján-Gál Emil által alkalmazott módszerrel ő is egyetért, hiszen több európai nagyvárosban hasonló módon – fólia helyett viaszosvászonnal – takarják le a köztéri alkotásokat a téli hónapokban.
– Több évvel ezelőtt kérte a véleményemet az akkori városvezetés, hogyan lehetne megóvni a szobrot a károsodástól: akkor javasoltam ezt a módszert, ami Burján-Gál Emil kollegám közbenjárására valósul meg. Ő korábban le is festette, hogy ezáltal is megóvja a további károsodástól az alkotást – mondta el érdeklődésünkre Miholcsa József. Hozzátette: a műkőből készült alkotások legnagyobb ellensége a víz, amely a repedésekbe jutva megfagy és rongálja a szobor felületét. Ez ellen leghatékonyabban és a legkevesebb költséggel egy takarófóliával lehet védekezni. 
– Ezen a vidéken a fagyveszély még nagyobb, mint máshol, ezért fontos ez az ideiglenes megoldás – tette hozzá a szobrászművész. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!