Megoldás lehet a kóbor ebek ügyében

Csíkszereda is önkormányzati kutyamenhelyet köteles működtetni. A városháza az ehhez szükséges működési engedélyeket szerzi be, hogy már a nyár elején elindulhasson a menhely tevékenysége.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Megoldás lehet a kóbor ebek ügyében
Műtő- és vizsgálókonténereket vásároltak Fotó: Bors Béla

Készül az önkormányzati kutyamenhely Csík­szeredában, a Pro Animalia Alapítvány által működtetett csíktaplocai telephely szomszédságában. 
Mint Bors Béla alpolgármester elmondta: az önkormányzat 2022 elején indította el a saját kutyamenhely létrehozásának folyamatát. Tavaly lebonyolították közbeszerzést és konténereket vásároltak, hogy megfelelő helyiséget biztosítsanak a vizsgálatok és műtétek elvégzésére. Mindez közel kétszázezer lejbe került. Az engedéllyel még nem rendelkező taplocai menhelyet modern technikával, vizsgálatokhoz, akár műtéti beavatkozáshoz szükséges eszközökkel látták el, optimális feltételeket teremtve a munkavégzéshez. Jelenleg az engedélyek beszerzésénél tartanak. 
A törvény értelmében minden önkormányzat köteles saját menhelyet működtetni, vagy amennyiben nem tudja ezt megtenni, akkor a szolgáltatást meg kell pályáztatnia. A következő hónapokban fogják, más önkormányzatokhoz hasonlóan, kiírni a szolgáltatást, kiszervezni a tevékenységet, amelyre cégek vagy egyesületek jelentkezését várják.  Ugyanis, ha nem lesz megfelelő jelentkező a menhelyi tevékenység elvégzésére, a városháza köztisztviselői keretéből munkaerőt kell átirányítsanak a kutyamenhely működtetésére. Az alpolgármester hangsúlyozta: a cél az, hogy a szabályoknak megfelelően létrehozzák a menhelyet, felszerelik, és átadják működtetését.
Bors Béla úgy fogalmazott: bíznak benne, hogy nyár elejére mind a működési engedéllyel, mind a szolgál­ta­tást elvégző céggel rendelkezni fog a városháza. Ugyanakkor ismeretterjesztő, figyelemfelkető kampányokat is fognak szervezni, ilyen lesz például az állatok ingyenes ivartalanítása, vagy különböző állattartási szabályok ismertetése érdekében. 
– Ha a menhelyünk hivatalosan is beindul, rendben leszünk ilyen téren is. Ki kell emelnem a Pro Animalia Alapítvány tevékenységét, hiszen áthidalják azt az időszakot, amíg mi hatóságként eleget tudunk tenni ennek a törvény szabta kötelezettségünknek. A továbbiakban is számítunk az együttműködésükre – fogalmazott az alpolgármester.
Amennyiben minden a tervek szerint halad, már csak az engedélyeztetéshez szükséges iratcsomót kell összeállítsa a városháza, majd az állategészségügy szakemberei megvizsgálják, hogy valóban minden előírásnak megfelel-e a létesítmény, utána elkezdődhet az önkormányzati kutyamenhely szakszerű működtetése.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!