Hirdetés

Két színházi világ találkozása

Luigi Pirandello Nobel-díjas olasz drámaíró legismertebb, legjellemzőbbnek tartott darabját mutatja be a héten a Tomcsa Sándor Színház társulata. Az alkotói csapat egy része a hazai román színházi élet jeles képviselőiből állt össze, így a klasszikus dráma ezúttal a magyar színházi kultúra és a román színházi hagyományok közti találkozás inspiráló jegyeit is magán hordja.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 4 perc
Két színházi világ találkozása
Interetnikus színház. Anca Bradu rendezett Székelyudvarhelyen Fotó: Tomcsa Sándor Színház

Egy klasszikus darab bemutatása azért fontos egy kisebb színház életében, mert egyfajta fokmérője annak, hogy hol tart a társulat művészileg és emberileg – vezette be a premiert beharangozó sajtóértekezletet Barabás Árpád, a székelyudvarhelyi teátrum régi-új tagja, aki a következő időszakban művészeti vezetőként dolgozik a Tomcsa Sándor Színháznál.
Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres drámáját az udvarhelyiek meghívására a román színházi szcéna egyik legjelentősebb rendezője, An­ca Bradu állította színpadra. A vele való kapcsolat nem új keletű: Bradu 2010-ben egy Shakespeare-darabot rendezett Székelyudvarhelyen.

Mi és a színház ereje

Az Uniter-díjas rendező sokat dolgozott már magyar társulatokkal, nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon is. Mint mondta a Művelődési Ház előterében tartott sajtóértekezleten pénteken, számára nagyon inspiráló a magyar kultúrával való találkozás.
– A magyar színészek technikásak, fegyelmezettek a színpadi mozgásban, a testi jelenlétükben, hangkifejezésükben, a kifejezőbb – expresszívebb – magyar színházi iskola egy más dimenzióját jelenti a színháznak, mint a román. A román inkább a latin hagyományokra épül, a commedia dell’arte sajátosságaira, spontánabb, játékosabb, inkább improvizatív, szereti a határokat átlépni. Magyar társulatokkal dolgozni kihívás és esztétikai találkozás a két színház között, több stílusban dolgozni pedig reveláció – mondta Anca Bradu. 
A darabról elmondta a rendező, hogy tulajdonképpen a színház intim alkotói terébe hívja be a nézőt, a Hat szereplő szerzőt keres színház a színházban. A szereplők egy archetipikus család tagjai, a színpadon megjelenik például az apa, a mostohalány, kisfiú, kislány stb., és tükröt tart a nézőnek, miközben a színészek emberi sorsokat jelenítenek meg.
– Egy darab, ami rólunk, de egyben a színház erejéről is szól – jegyezte meg Anca Bradu. 

Tomcsa Sándor Színház

Premier csütörtökön

A neves rendező a hazai színház jeles személyiségeivel dolgozott a dráma színpadra állítása során: a díszlet Maria Miu munkája, a színpadi mozgásért Malina Andrei ismert színházi koreográfus felelt, a zenét pedig Ovidiu Iloc szerezte.
– Az alkotási folyamat egyben egy kísérleti műhely is volt mindenkinek, nekünk, a társulat fiatal színészeinek egyaránt – közölte Bradu.
A Pirandello-darab bemutatóját március 9-én, csütörtökön, 19 órai kezdettel tartják, aznap este a Tomcsa Sándor-bérlettel rendelkező nézőket várják, játsszák másnap is, amikor a Nyirő József-bérlet lesz érvényben. Ha a héten nem sikerül megnézni, áprilisban és májusban is lesz lehetőség a Hat szereplő szerzőt keres dráma megtekintésére.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!