Hirdetés

Nem csak a pénzről szól

Hatodik alkalommal szervezi meg idén az Odaadó Est elnevezésű programját a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA). A jelentkezés elindult: jó ötlettel rendelkező civil szervezeteket várnak, akiknek segítenek pénzt gyűjteni a megvalósításhoz.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 3 perc
Nem csak a pénzről szól
Pillanatkép tavalyról. Tapasztalatszerzés Fotó: Lőrincz L. Lajos

Az Odaadó Est egy újszerű adománygyűjtő esemény, ahová civil szervezetek jelentkezhetnek, ha van egy jó ötletük, amely pozitív változást hozna a közösség életébe, és szívesen meg is valósítanák azt, ha lenne hozzá legalább 5000 lej „tőkéjük”. Ennek megszerzéséhez nyújt esélyt az Odaadó Est.
– Újszerűsége igazából abban rejlik, hogy a pályázók első körben egy lehetőségre pályáznak, tehát nem pénzre. Azok pedig, akik továbbjutnak az adománygyűjtési szakaszba, tapasztalatra, tudásra tesznek szert a támogatások gyűjtésének mikéntjében – mondta lapunknak Csáki Rozália, a program felelőse.

Miről szólhat a projekt?

Udvarhelyszéken működő civil szervezetek jelentkezését várják, nincs korhatárhoz kötve a pályázás, lehet projektvezető diák vagy nyugdíjas is, diákokra volt is már példa. A jelentkezéshez egy űrlapot kell kitölteni, amit az SZKA honlapjáról érnek el, továbbá a szervezők egy legtöbb egyperces, akár telefonnal felvett videóanyagot is várnak, amiben az ötletgazda a motivációját osztja meg, hogy miért is foglalkozik az adott ötlettel, projekttel. Van idő tervezgetni, gondolkodni, mert a határidő március 27. 
Az SZKA berkein belül működő Jótékony közösség tagjai, a JótTevők értékelik a beérkezett pályázatokat és ők választják ki azt a hármat, amely bejut az Odaadó Estre, ahol majd támogatást gyűjthet a projektjére. A döntésnél leginkább arra figyelnek, hogy a tervezett projekt minél több udvarhelyszéki személyt érjen el, hogy a változás, amit generál, járuljon hozzá valamilyen formában a város és a környék fejlődéséhez, legyen újszerű, kreatív tevékenység, amely jól bemutatható. A javasolt keretösszeg 3000–5000 lej projektenként – tudtuk meg az SZKA munkatársától. Az elbíráló bizottság döntéséről április 3-án írásban kapnak értesítést a pályázók.

Adakozó közösség

Ezután következik maga a felkészülés az Odaadó Estre, ahol szervezett és előkészített keretek között a szervezet képviselője a meghívottak körében bemutatja elképzeléseit úgy, hogy minél többen járuljanak hozzá a megvalósításhoz, ehhez szakmai segítséget kapnak az SZKA-tól. Fontos lehet végiggondolni a jelentkezés előtt, hogy a projektcsapat tud-e mozgósítani legalább 10-12 barátot, ismerőst, kollégát, szimpatizánst, érintettet, támogatót és együttműködő partnert, akiknek annyira tetszik és fontos a projekt, annyira hisznek benne, hogy szívesen részt vennének az Odaadó Est közösségi adománygyűjtő ese­ményen, és legkevesebb 100 lejjel támogatnák is az adott szervezetet.
– A folyamat során bővül a résztvevők kapcsolatrendszere, láthatósága, hatékony kommunikációs készségekre tesznek szert – hangsúlyozta Csáki Rozália.
A JótTevők rendszeres adományaiból a három kiválasztott projekt indulásból kap egy alaptámogatást, a továbbiakban már az ötletgazda ügyességén múlik a támogatás nagysága, ami – az előző évek tapasztalatai alapján rendszeresen túlszárnyalja a meghatározott keretösszeget. Tavaly például a lovasterápiás foglalkozásokra gyűjtő Zarándok Nyargaló több mint 14 ezer lejt gyűjtött össze, de a Piros. Produkció egyedi, összművészeti tevékenység megszervezésére, illetve a Motivál Egyesület serdülők tájékoztatását megcélzó programjára is szép összeget adományoztak az Odaadó Est vendégei, mindkettő tízezer lej fölötti összeget kapott a közösségtől elképzelése kivitelezésére.
Idén az Odaadó Estet május 11-én rendezik meg.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!