Hirdetés

Az új országos mezőgazdasági stratégiát ismertetik

Gazdafórum-karavánokat szervez a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete az AGROSIC Közösségek Közti Társulással közösen, valamint különböző mezőgazdasági intézményekkel, a találkozók fő tematikája az új országos mezőgazdasági stratégia és az új támogatási rendszer ismertetése.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
Az új országos mezőgazdasági stratégiát ismertetik
Fotó: Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, közösen az AGROSIC Közösségek Közti Társulással, valamint különböző mezőgazdasági intézményekkel, gazdafórum-karavánt szervez, amely az új országos mezőgazdasági stratégia irányvonalait igyekszik közelebb hozni a székelyföldi gazdákhoz. A fórumok mindhárom székelyföldi megyét érintik, így a szakemberek hetente ellá­togatnak a Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdákhoz. 
– Egyesületünk kiemelten fontosnak tartja e gazdafórumok szervezését, hisz a székelyföldi gazdáknak időben kell értesülniük az új támogatási rendszerről, a jövőbeni kiírásokról, hogy kellőképp fel tudjanak rá készülni. A fejlődéshez szükséges, hogy kihasználjuk a lehetőségeket, a felkínált forrásokat, ebben pedig falugazdászaink is a székelyföldi gazdálkodók segítségére vannak, hogy lehetőségeikhez mérten minden helyzetből a legjobbat tudják kihozni – vélekedett Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke. 

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
A találkozókon, helyszíntől függően, mezőgazdasági intézmények képviselői is részt vesznek, hogy a jelenlévők első kézből kapjanak választ kérdéseikre. Az intézmények közé tartozik a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA), a mezőgazdasági igazgatóságok, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR). 
A gazdafórumok pontos hely­­­­­színéről és időpontjairól a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők, a lista hetente frissül. 
A legelső találkozót január 31-én tartották, Csíkszentsimonban, ahol jelen volt az SZGE elnöke és falugazdászai, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, valamint Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének képviselői. A fórumok fő tematikáját az új Nemzeti Stratégiai Terv adja, melyről ezen a napon is részletesen beszámoltak a jelen lévő szakemberek. Szó esett a vadkárokról, melyeket ezután is az önkormányzatoknál kell bejelenteni. Ennek kapcsán felhívták a résztvevők figyelmét, hogy minden állat esetében legyen meg a vásárlást bizonyító hivatalos okiratuk, hisz ha a kárfelmérés értékével nem értenek majd egyet, ezzel a dokumentummal tudják elérni az érték növelését. A növényvédő szerek használatáról is szó esett, hisz majd ezeket is ellenőrizni fogják a hivatalos szervek, a felhasználóknak pedig tanfolyamot kell végezniük. Fontos, hogy minden szállítandó növényi eredetű termék útlevéllel rendelkezzen, hisz enélkül nem veszik át a terményt a termelőtől a beszállítók, mindemellett pedig a vegyszerezési naplót is köteles minden gazda kitöltse – ha nem használ vegyszert, abban az esetben ezt kell feljegyezni. István Róbert, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője a pályázatok kapcsán kiemelte, hogy ha a gazdák építkezésre igényelnek támogatást, minden esetben nyugodtan felkereshetik az igazgatóság munkatársait, hogy még az épület elkészítése előtt tiszta képet kapjanak arról, minek kell megfelelnie az épületnek ahhoz, hogy megkapja majd rá a hivatalos engedélyeket. Mindemellett kiemelte, hogy a körzeti állatorvosoknál a gazdáknak minden problémát vagy változást három napon belül be kell jelenteniük, és egy regisztert kell kitölteniük erről. Ez azért fontos, mert attól kezdődően az állatorvosnak hét nap áll rendelkezésére, hogy kimenjen a helyszínre vagy bevezesse az adatokat a rendszerbe.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
– Ez a regiszter nagyon sok félreértést és problémát meg tud szüntetni a jövőben. Ha a gazda levágja a sertését, azt be kell hogy jelentse az állatorvosnál, és a megszabott időn belül az állatorvosnak be kell vezetnie a rendszerbe. Ha ez elmarad, és a hivatalos szervek ellenőrzik a gazdát, ezzel a regiszterrel bizonyíthatja, hogy igenis bejelentette az esetet, és így nem fogják megvonni tőle a támogatást – tette hozzá az igazgatóság vezetője. 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!