Hirdetés

Megvannak a kiválasztottak

Nagyon sok diák jelentkezett idén is a székelyudvarhelyi Hargita Business Center (HBC) által szervezett önismeret-alapú vállal­kozóikészség-fejlesztő képzésre. Ez a tény is mutatja, hogy egyre népszerűbb a program, amelyet ezúttal Csík­sze­redában és Székelyudvarhelyen hirdettek meg.

Asztalos Ágnes
Becsült olvasási idő: 2 perc
Megvannak a kiválasztottak
Csíkba is elvitték a hírt. Sokan szeretnének “jövőcsinálók “ lenni. Fotó: Harghita Business Center/Fb

Megyénk két váro­sában majdnem ki­len­cszáz diák kapott az elmúlt hetekben tájékoztatást a Future Makers programról, amely hiánypótló lehetőség a fiatalok számára, hogy önmaguk jobb megismerésén át felfedezzék kreativitásukat, és az esetleg bennük élő vállalkozói szellemet is „felszabadítsák”. 
A képzést 2018-ban álmodták meg a Hargita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorházban, amit a tapasztalatok alapján folyamatosan igyekeztek megújítani, illetve fejleszteni, továbbá kiterjeszteni. Így 2020 tavaszán első külsős helyszínként Gyergyószentmiklósra vitték el a programot, majd Csíkszeredába is.
– A megyeszékhelyen nagyon nyitottan fogadták a fiatalok. Akkora az érdeklődés a Future Makers iránt, hogy idén például több a csíki jelentkező, mint az udvarhelyi – mondta Berkeczi Zsolt projektvezető, a program megálmodója.
Idén újabb módosítást vezettek be, mintegy „összegyúrták” a Future Makers képzés korábbi két szintjét (alapképzés és a legjobbaknak emelt szintű tanfolyam), és három hétvége alatt jutnak el az önismereti munkától addig, hogy a csapatok bemutatják kész vállalkozási ötleteiket a képzést záró ötletversenyen. Ezúttal is a Szatmárnémetiből érkező szakemberpáros, Barkász Gabriella tréner, vezetői tanácsadó és Fleisz Kinga pszichológus foglalkozik a diákokkal – tudtuk meg Berkeczi Zsolttól. 
Idén 126 diák küldött be motivációs levelet, amelynek a tematikáját úgy találták ki a szervezők, hogy jól tükrözze a jelentkező elkötelezettségét, személyes motivációját, kreativitását. A levelek alapján választották ki a trénerek a napokban azt a huszonegy fiatalt, aki részt vehet a három hétvégés tréningen.
A célközönség most is a tizenegyedikes középiskolások. Székelyudvarhelyen az inkubátorházban egyébként a csíkszeredaiak számára a szállást, ellátást is biztosítja a HBC. Újdonság, hogy folyamatos lesz a fiatalok értékelése és az önértékelés, és végül a harmadik hétvégére tizenhatan maradnak majd, tehát a legmotiváltabbak vesznek részt az ötletversenyen – magyarázta a projektvezető.
– Mindegy, mit tanulnak, milyen szakmát választanak, a vállalkozói szellem, illetve azok a kompetenciák, amelyeket akár vállalkozói készségeknek is nevezhetünk, minden területen hasznosak lehetnek – részletezte Berkeczi. Összességében azt szeretnék, hogy a diákok foglalkozzanak önismerettel, pályaorientációval, és adott esetben a vállalkozásra tekintsenek egy lehetséges életpályamodellként. A Future Makers ehhez nyújt segítséget.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!