Gazdag és szegény

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 2 perc
Gazdag és szegény
Az Ayutthaya romterület Fotó: Csermák Zoltán

Thaiföld gazdaságáról készítettem egy mozit 2007-ben, így közgazdászi végzettségemet is kamatoztathattam a forgatás és a szerkesztés során. Sokfelé jártunk a stábbal, így a gazdag és a szegény országról is képet alkothattam.
A 2007-es thaiföldi utam lényegesen különbözött a többitől: megrendelésre forgattunk. Stúdiónkat a Thaiföldi Gazdasági Minisztérium kérte fel egy exportösztönző film elkészítésére, s a szerkesztést-szövegírást rám bízták. A harmincperces mozi nyolc nyelven jelent meg videón, s a világ számos országába eljutott. A megrendelő elégedett volt munkánkkal, s a visszajelzések is kedvezőek voltak. A forgatás során keresztül-kasul beutaztuk az országot. Tárgyaltunk, barátokat szereztünk, s olyan helyekre is eljutottunk, ahová kevés turista vetődik el. Alaposan megismertük Thaiföldet, azt az ellentmondásokkal teli országot, ami az odalátogatóban általában mély nyomot hagy.
Az egykori Sziámot az utazók leírása alapján mindig diszkrét báj lengte körül. Az istenek jókedvükben teremtet­ték, vadregényes hegyek, bővizű folyók, festői tengerpart vonzza az idelátogatókat. Az útleírások és bédekkerek a gazdaságra is kitértek, kiemelték a rizst mint a nemzetgazdaság alapját, a nemes fákat, a tikfát, amit keménysége tett az egész világon keresetté, a folyók ágyában található aranyat és a drágaköveket rejtő hegyeket.
Külön szót ejtettek a thai­akról, jó természetű, békés, dolgos emberekként jellemezve őket. Az odalátogató saját szemével győződhet meg róla, hogy az ittlakók igazi patrióták, családszeretők, s így természetes, hogy az utóbbi száz évben a lakosság lélekszáma majd’ megtízszereződött.
A XX. század második felétől az európaiak számára Thaiföld a turistaparadicsomot jelentette. Tény, hogy kevés ország rendelkezik a királyságban található ideális természeti adottságokkal. A kiváló infrastruktúra, a hagyományos vendégszeretet, a páratlan műemlékek, s a hegyek, tengerpartok szépsége igazi vonzerőt jelentenek a pihenni vágyók számára. A nyitott szemmel járó, az országot gyakran felkereső turista a szépségek mellett megfigyelheti az országban végbemenő változásokat, a gazdaság szemmel látható ugrásszerű fejlődését. Az üzleteket járva a polcokon kiváló minőségű árukat találhat, reális áron. A gazdaság látszólag prosperál, jóllehet az elmúlt évtizedekben számos gonddal kellett szembenéznie az ország gazdaságának. Az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válság az exportorientált gazdaságot erősen megrendítette. Magyarországon sok szó esik egyik honfitársunkról, aki a nyílt társadalom szószólója, s itthon nem éppen szép szavakkal illetik életművét. Thaiföldön, e válság nyomán kívánták az illetőt a pokolba, s az országban vérdíjat is kitűztek a sátánnak mondott üzletember fejére. 2003-ban az Európában is nagy riadalmat keltő madárinfluenza okozott károkat, majd a következő évben a szökőár pusztításai következtek, ami egyrészt az effektív rombolásban, másrészt a turisták számának időszakos csökkenésében volt érzékelhető. A pandémia ugyancsak visszavetette a turizmusra szakosodott országnak.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!