Hirdetés

Függönyből varrt környezetvédelem

Vakációs foglalkozásokat szervezett a Szé­kely­ke­resz­tú­ri Városi Könyvtár.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Függönyből varrt környezetvédelem
Alternatíva a műanyag helyett Fotó: Hadnagy Éva

Nemcsak olvasásra buzdít, nevelő szerepet is felvállal a Szé­kely­ke­resz­tú­ri Városi Könyv­tár, így az elmúlt évek során számtalan olyan programot szerveztek, amellyel a gyermekek tudatos életmódra nevelését ösztönözték. Idén is folytatódik ez a tevékenységük, partnereik segítségével ma és holnap Tudatos otthont gyermekeknek címmel hirdettek foglalkozást.
Lőrinczi Edit könyvtáros elmondta, partnereik segítségével, (például a Zeyk Domokos Szakközépiskola, az RDE Hargita, a polgármesteri hivatal, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület) évről évre olyan interaktív foglalkozásokat szerveznek, ahol megtanítják a gyerekeket, hogyan kapcsolódjanak be a tudatos otthon megteremtésének mindennapjaiba.
– Ezen a héten is erre törekszünk, hiszen azt tapasztaljuk, hogy a gyermekek nagyon fogékonyak az ilyen tevékenységek iránt, és nagyon tudják nevelni szüleiket is ilyen szempontból – ismertette a téka munkatársa. Elmondta, évek óta varrnak a könyvtárban a bevásárláshoz szükséges vászonszatyrokat, hogy ezzel is alternatívát biztosítsanak a műanyagok helyett, és hozzájáruljanak a környezet megóvásához.
– Idén áttetsző függönyből készítünk kis szatyrokat, amelyekben gyümölcsöt, zöldséget lehet tenni. A gyerekek a szabásban, a rajzolásban, tervezésben veszik majd ki a részüket, kiválasztják a színeket, illetve a zsinegek befűzésében is segédkeznek majd – részletezte. Mindezek mellett a szelektív hulladékgyűjtés témakörét is kibeszélik, hogy miként kell helyesen gyűjteni a különböző színű kukákba a hulladékokat, mért fontos elzárni a csapot fogmosás közben, hogyan lehet takarékoskodni a ledes izzókkal, vagy mért jobb a zuhanyzás a fürdés helyett.
– Fő célunk megtanítani önkénteseinkkel a gyerekeket, hogyan is kapcsolódjanak be a tudatos otthon megteremtésének mindennapjaiba, és családjukkal együtt mit tehetnek azért, hogy megóvják szűkebb környezetüket – mondta a könyvtáros. A program elsősorban kisiskolás gyermekeknek szól, akiket mindkét nap 11 órától várnak az egész napos tevékenységre. Lőrinczi Edit hozzátette, a programon való részvételhez nem volt szükség előzetes bejelentkezésre, a hasonló jellegű tevékenységeiken általában 30-50 fő között szokott mozogni a résztvevők száma, így idén is hasonló érdeklődésre számítanak. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!