Hirdetés

Elvész eredeti jelentésük

Petíciót fogalmaztak meg a gyergyócsomafalviak az utcanevek hivatalosítása ügyében: bár az intézkedést már 2021-ben meghozták, a település ingatlanjainak újraszámozása kapcsán lehetőség van arra, hogy az utcanevek is változzanak. Az aláírók a pontatlan fordítások, az esetenként több évszázados utcanevek megváltozása miatt vesznek részt a közvitában.

Boncina-Székely Szidónia
Becsült olvasási idő: 3 perc
Elvész eredeti jelentésük
Csomafalvi utcakép. Elégedetlenség Fotó: Boncina-Székely Szidónia

Amint arról korábban beszámoltunk, elkészült Gyergyócso­ma­fal­va utcánkénti újraszámozásának terve: a törvény által kötelezett intézkedést közvitára bocsátották, a lakók február közepéig tehetik meg észrevételeiket a módosításokkal kapcsolatban. A tervezett módosítás kapcsán el is kezdődött a közvita: a közösségi oldalon petíciót indítottak, hiszen a község 19 utcájának hivatalos neve fordításban nem adja vissza annak eredeti értelmét, állítják a lakók.
„Az új utcanévjegyzékből kiderül, hogy 19 utcának nem lehet hivatalos a közismert, hagyományos magyar neve, hiszen úgymond »lefordították«, megváltoztatták azokat! Alulírottak elvárjuk, hogy a lakosság véleményének figyelembevételével a sok esetben egy vagy több évszázados és közszájon forgó utcaneveket fogadja el a helyi önkormányzat hivatalosnak, ugyanakkor a döntéshozatal előtt hozzák nyilvánosságra mindazon jogszabályt, amely kötelezővé teszi ezt a folyamatot, beleértve a névváltoztatásokat is” – áll a közösségi oldalon megjelent petíció szövegében, amelyhez már száznál többen csatlakoztak.
Ambrus Albert Árpád, a petíció elindítója elmondta: többen fordultak hozzá, hogy megoldást kellene találni erre a kérdésre, ezért vállalta, hogy megfogalmazza az elvárásokat, és összesíti a csatlakozók névsorát.
– Az embereket a jó szándék vezérli, nem hibást keresnek, csupán szeretnék, hogy a régi utcanevek megmaradjanak, erre szeretnénk megoldást kérni az önkormányzattól – fogalmazott a külföldön élő, korábban több helytörténeti írás szerzője, Ambrus Albert Árpád. Hozzátette: február 12-ig lehet csatlakozni a kezdeményezéshez, ekkor lezárják a listát, és eljuttatják a polgármesteri hivatalhoz.
Az elindult közvita kapcsán Márton László Szilárd polgármester megkeresésünkre elmondta: várják a lakók pontosan megfogalmazott kéréseit, és a lehetőségek függvényében az önkormányzat igyekszik megoldani azokat.
– Törvény szabályoz mindent az utcanevek módosítása, illetve hivatalosítása kapcsán, ezeket a lépéseket már megtettük. Az új utcanévjegyzék elkészítésekor a prefektusi hivatal átirata értelmében minden olyan nevet, amelynek van román megfelelője is, le kell fordítani és a hivatalos iratokon így feltüntetni. Azokban az
esetekben, amikor történelmi személyiségek nevét kapja egy-egy utca vagy tér, erre kijelölt megyei bizottság jóváhagyását kell kérni. Ez megtörtént 2021-ben a Kossuth Lajos és a Borsos Miklós tér esetében, az utcanevekkel kapcsolatos döntést a februári soros tanácsülésen fogjuk meghozni, várjuk az észrevételeket, módosítási javaslatokat – mondta az elöljáró. 
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!