Hirdetés

Hozzálátnak a Székelytámadt vár felújításának

Az időjárás függvényében már márciusban elkezdhetik a Székelytámadt vár fel­újítását Székelyudvarhe­lyen. Az első pont, amin dolgozni fognak, a Hajdú bástya lesz, mivel az a régészek szerint már feltárt területnek minősül.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Hozzálátnak a Székelytámadt vár felújításának
A Hajdú bástyával kezdik a Csonkavár felújítását Fotó: Hodgyai István

A vár körül korábban több, a felújítás megkezdését hátráltató tényezővel számolni kellett, ezeket mára – többek között a szennyvíz szivárgását a hálózatból – sikerült orvosolni. Noha a feltárást végző régészcsapatra a felújítási munkálatok alatt végig szükség lesz, várhatóan márciusban elkezdődhet a vár egyes részeinek újjáépítése.
– Hamarosan lezárul a közbeszerzés ajánlatainak ki­ér­tékelése, úgy néz ki, lesz elfogadható, érvényes ajánlat – nyilatkozta lapunk megkeresésére Zörgő Noémi, a városháza szóvivője, aki szerint a nyertes kivitelezővel várhatóan februárban szerződnek.
A szóvivő szerint, ha az időjárási körülmények megengedik, márciusban ott kezdik a munkát, ahol a régészek frontot engednek a kivitelezéshez.
– Mivel a Hajdú bástya a régészek szerint már feltárt felületnek minősül, így itt lesz a kivitelezőnek az első frontja – közölte.
Zörgő Noémi állítása szerint az egyik legnagyobb feladat a kivitelezés során a régészeti munka és az építkezés összehangolása. Mint mondta, érvényes építkezési engedélyt és szakemberek által készített kivitelezési tervet követnek, ami csak kiindulási pont, hiszen a régészeti feltárások nagymértékben felülírhatják ezt.
– A régészek az elsők voltak, és minden bizonnyal az utolsók is lesznek a helyszínen. Az egész projekt változhat annak függvényében, hogy mit és hol tárnak fel. Ilyen munkaponton ez természetesnek számít – jegyezte meg.

Hodgyai István

A szóvivőt a környező ingatlanok tulajdonosaival való együttműködésről is kérdeztük, hiszen a munkálatok során a kivitelező munkacsoportja nem tudja csak a vár területéről végezni a felújítást. Mint elmondta: a közelmúltban a városháza kezdeményezett egyeztetést a vár közvetlen szomszédságában lakókkal, a megbeszélés tárgyát többek között a munkálatokhoz való alkalmazkodás és a megfelelő nyitottság biztosítására való kérelem képezte. A szóvivő reméli, minimális lesz a felek közti nézeteltérések száma.
Az Eötvös József Szakközépiskolával való viszonyról elmondta: az iskolával folyamatos az egyeztetés a pályázat előkészítése óta, értelemszerűen mind az oktatási intézmény, mind pedig a kivitelező részéről rugalmasságra és kooperációra lesz szükség.
A feltárások eredményei­ről Sófalvi Andrást, az ásatások vezetőjét kérdeztük, de mint mondta, információkkal csak később szolgálhat.
A Székelytámadt vár felújításának költségei jelentős részben megnövekedtek a pályázat megnyerése óta. A 2022-ben végzett áraktualizálás szerint a projekt 2%-os önköltsége nagyjából félmillióról kilencmillió lejre nőtt. A beruházást a városháza tervezete szerint a kiemelt, folyamatos munkát és döntéseket igénylő beruházási tételek közé sorolták, ide tartozik továbbá a Tompa László Általános Iskola és a minifocipálya korszerűsítése is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!