Hirdetés

Helyesen cselekedett a játékvezető

Első alkalommal vetettek véget egy mérkőzésnek Romániában a szurkolók rasszista és xenofób megnyilvánulásai miatt. A Sepsi OSK – U Craiova 1948 vasárnap délutáni mérkőzése a hazai sportéletet megrengetheti. A labdarúgó Szuperliga 23. fordulója fentebb említett mérkőzésének kimeneteléről a hazai szakszövetség fegyelmi bizottsága hivatott döntést hozni.

Kopacz Gyula
Becsült olvasási idő: 3 perc
Helyesen cselekedett a játékvezető
Precedensértékű Andrei Chivulete (középen) döntése Fotó: Sepsi OSK

Kevesebb mint huszonöt percet tartott vasárnap délután a labdarúgó Szuperliga 23. fordulójának sepsiszentgyörgyi mérkőzése, amelyen a Sepsi OSK az U Craiova 1948 csapatát fogadta. Mint lapunk megírta, a találkozó játékvezetője, Andrei Chivulete előbb félbeszakította, majd véget vetett a mérkőzésnek a 25. percben, mert a craiovai szurkolók rasszista és xenofób rigmusokat kiabáltak az összecsapás bemelegítésétől kezdve.
A Ki a magyarokkal az or­szág­ból! (Afară, afară cu un­gu­rii din țară!) rigmus először egy bukaresti jégkorongmérkőzésen hangzott el 1998. január 17-én – az esetet Becze Zoltán sportújságíró dokumentálta, mint lapunknak elmondta, „a kamera által rögzített idő 17 óra 17 perc volt a Steaua – Sportklub bajnoki mérkőzésen”. Azóta ez a rigmus a székelyföldi csapatok mérkőzésein gyakran felhangzik, ám eddig ezért mérkőzést nem fejeztek be. Vasárnap viszont ez is megtörtént.
– A találkozó játékvezetője helyesen járt el, betartva a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) ilyen esetekre vonatkozó szabályzatának három lépését – nyilatkozta lapunknak Tamás Zoltán, a Hargita Megyei Labdarúgó-egyesület (HMLE) elnöke, volt játékvezető. Hozzátette, az esetről a szakszövetség fegyelmi bizottsága dönt, de szerinte a találkozót 3–0-s eredménnyel a Sepsi OSK javára írják, a craiovai klubot pedig pénzbírsággal fogják sújtani, melynek mértéke 5 és 70 ezer lej közötti lehet az érvényben lévő szabályok szerint. – A fegyelmi bizottság döntése, bármi legyen is az, precedensértékű lesz – tette hozzá Tamás Zoltán.
A HMLE vezetője ismertette a „három lépést” is, amelyet ilyen esetekben tennie kell egy játékvezetőnek. – Az első lépés, hogy a mérkőzés megfigyelőjének szól az általa észleltekről, és hangosbemondón a megnyilvánulások befejezésére szólítják fel a szurkolókat. A második lépés, hogy megállítja tíz percre a találkozót, a játékosokat az öltözőbe küldi, majd újra a megnyilvánulások befejezésére szólítják fel a szurkolókat. De ugyanakkor elhangzik a figyelmeztetés is, hogy amennyiben a szurkolók nem fejezik be a rasszista és xenofób rigmusok kiabálását, véget vetnek a mérkőzésnek. Egyébként ez a harmadik lépés, amit a Sepsi OSK – U Craiova 1948 találkozó játékvezetője meg is tett – mondta lapunknak Tamás Zoltán. Hozzátette, a hazai szaksajtó ugyan már arról ír, hogy a craiovai csapat a háromszékiek támadásával védekezik, de nem sok esélyt ad az olténiai klubnak arra, hogy számukra kedvezően döntsön a FRF fegyelmi bizottsága.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!