Hirdetés

A mikrozöldek világa

A koronavírusnak nagyon sok negatív következménye volt, de sok esetben pozitív hozadéka is. Ilyen a microFarm, amelyet dr. Ilyés Andrea és dr. Kelemen Imola hozott létre, jelenleg pedig Molnár Ágnes működteti. Ez a kisvárosi farm mikrozöldeket termeszt, amelyek különböznek a majdnem mindenki által ismert csíráktól.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 5 perc
A mikrozöldek világa
Fotó: Micro Farm Facebook oldala

Nem csírák, mégis aprók, zöldek és ízletesek. Ezek a mikrozöldek, amelyekkel mind az éttermekben, mind az otthoni háztartásokban készült ételeket fel lehet dobni, de akár magára is fogyasztható. A mikrozöldeket termesztő vállalkozás elindításának ötlete a koronavírus-járvány alatt fogalmazódott meg, és azóta is töretlenül működik. 
– Ugyebár a vírus mindenkit beszorított a négy fal közé, és az addigi életünk nagyban megváltozott. A férjem kezdett kutakodni a mikrozöldek után, és úgy döntöttünk, nekivágunk. Az elején még otthon próbálkoztunk, a gyerekek lámpája alatt növesztettük őket. Miután sikeresnek bizonyult a tevékenységünk, elkezdtünk tapasztalatokat gyűjteni más, ugyanezzel foglalkozó vállalkozásoktól, és elindítottuk a sajátunkat is barátnőmmel, Imolával karöltve – mondta el dr. Ilyés Andrea nefrológus, a vállalkozás egyik megálmodója.

Micro Farm Facebook oldala

A mikrozöldeket kezdetben inkább éttermek vásárolták, de mára már több háztartásban is jelen vannak. Nemcsak a tányér díszítőelemeként hasznosíthatók, az ízviláguk is nagyon gazdag. A visszajelzések alapján nagyon sokan használják smoothie-k elkészítéséhez, szendvicsek tetejére, de sok esetben magára is fogyasztják. A mikrozöldek és a csírák között számos különbség van: a csírák kicsírázott magvak, a mikrozöldek fejlődésben lévő növények, fiatal növényi hajtások. Az ízvilágban is különbség van, hisz a mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez vagy annak terméséhez nagyon hasonló. A termesztés nem földben történik, hanem jutában, ami kifejezetten előnyös  az éttermek számára, hisz így nem kerül be a konyhába földmaradvány.
A termékpaletta eléggé változatos, termesztenek borsót, napraforgót, brokkolit, retket, lencsét, bazsalikomot rukkolát, kukoricát, metélőhagymát, mungóbabot, újabban pedig a sarkantyúkával és más újdonságokkal is kezdtek próbálkozni. Egy partnerségi együttműködés révén a jövőben ehető virágokat is szeretnének forgalmazni az éttermek számára. 
A bazsalikom mikrozöld íze olyan, mint a kifejlett növényé, csak egy kicsit édeskésebb, ráadásul háromszor olyan tápanyagdús. A mungóbab mikrozöldben található magnézium és más tápanyagok vérnyomáscsökkentő hatásúak, de fájdalomcsillapító hírében is áll a PMS és a menopauza tüneteire, illetve sokak szerint fiatalító hatása van. Az egyik legnépszerűbb mikrozöld a brokkoli, melyről tanulmányok bizonyítják, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalma többszöröse a kifejlett brokkoli növényhez képest. Az összes zöldség közül ebben a legmagasabb az antioxidánsok szintje, és frissen fogyasztva mindezeket teljes egészében hasznosítani tudja a szervezet, mindemellett pedig rákmegelőző hatása is közismert.
Molnár Ágnes statikus, jelenleg a vállalkozás gazdája, ő viszi tovább ezt a tevékenységet. 

Micro Farm Facebook oldala

– Természetesen szeretném, hogy a vállalkozás növekedjen, hogy bővüljön a termékskála és az ügyfeleink száma, és ismertebbé váljunk a régióban. De talán még fontosabbnak tartom, hogy tudjuk továbbvinni azt a lelkesedést, amellyel Andi és Imola útjukra indította a mikrozöldeket, és örömmel dolgozzunk, másoknak is örömet szerezzünk velük. Úgy érzem, így a fejlődésnek is nagyobb értelme lesz – vélekedett Molnár Ágnes.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!