Hirdetés

A dióolaj jótékony hatásai

Egy balesethez általában negatív dolgokat társítunk, mégis van, amikor néhány tragédiának pozitív hozadéka is lesz. Ide sorolható Berze Albert esete, hisz balesete révén kezdte el gyártani a dióolajat és a dióból készült termékeit.

Cilip-Szilágyi Dalma-Orsolya
Becsült olvasási idő: 4 perc
A dióolaj jótékony hatásai
Fotó: Farkas Endre/ maszol.ro

Székelyudvarhelyi manufaktúra, ahol dióolajat készítenek, mindez pedig egy baleset következtében jöhetett létre. Berze Albert, a dióolaj-manufaktúra megálmodója egy robbanás következtében égési sérüléseket szenvedett, ez pedig arra késztette, hogy saját magának előállítsa azt a terméket, ami segíthet a felépülésében.
– Minden egy balesettel kezdődött, hisz másképp sosem jutott volna eszembe, hogy hidegen sajtolt natúr olajakat készítsek. 2014-ben egy gázrobbanás után a testem bőrfelületének 15 százaléka másodfokú égési sérülést szenvedett. Természetesen ezek nem kis fájdalommal jártak, műtéteken is átestem, a lábadozás alatt pedig volt elegendő időm arra, hogy utánaolvassak néhány dolognak. Olyan krémeket, olajokat kerestem, amelyek kevésbé tartalmaznak adalékanyagokat, gyógyítják is a bőrömet, de egyben a fájdalmaimat is valamilyen módon megszüntetik. Ekkor találtam rá a dióolajra, és ekkor tudtam meg, mennyi pozitív hatása lehet. Mivel a piacon nem igazán találtam elérhető terméket, úgy döntöttem, hogy saját magam állítom elő. És így született meg a jelenlegi manufaktúrám – mondta el lapunknak Berze Albert. 

Farkas Endre/ maszol.ro

Hidegen sajtoló kézi préssel készítette a dióolajat, és elmondása szerint, mivel csakis a dióbelet tartalmazta az általa nyert natúr olaj, rengeteg pozitív hatást észlelt. Az olaj használata révén gyorsan elmúltak a fájdalmai, az égési sérülések is elkezdtek gyógyulni, a gyulladásokkal is gond nélkül szembeszállt. A hidegen sajtolás előnye, hogy hőkezeléstől, oldóanyagoktól és vegyszerektől mentes, így biológiailag is sokkal értékesebb az ilyen úton előállított szűretlen és finomítatlan olaj. 
A dióolajat külsőleg és belsőleg is használni lehet, melynek a jótékony hatásait hamar felismerte Albert. Ez a baráti körében is nagy népszerűségnek örvendett, ezért elkezdett nagyobb mennyiségben gyártani, majd pedig létrejött Székelyudvarhelyen a manufaktúra. A diót helyi őstermelőktől vásárolja fel, néhány esetben pedig akár házhoz is hozzák a terményt a termelők. A dióolaj mellett készít még dióolaj-méhviaszkrémet is, a préselés után megmaradt dióbél-granulátumból pedig diólisztet készít. A dióolaj gazdag többszörösen telítetlen növényi zsírsavakban, A-, B- és E-vitaminokban, valamint magas jód-ásványianyag tartalommal is rendelkezik. 

Farkas Endre/ maszol.ro

A dióolajat mind külsőleg, mind belsőleg alkalmazni lehet. A magas E-vitamin-tartalma tápláló hatással van a bőrre, a kiszáradt, berepedt ajakra gyógyító balzsamként alkalmazható, pótolja a bőrből hiányzó vitaminokat és zsiradékokat, égésre, illetve nehezen gyógyuló sebekre az orosz népi gyógyászatban is használják. Az angolok lepra ellen is alkalmazták, gombaölő hatása is van, illetve használható bármilyen hajtípusra is, hajhullás esetén a fejbőrbe kell dörzsölni. Belsőleg használva is számos pozitív előnye ismert, mint a vértisztító hatása, gátolja az érelmeszesedést, erősíti a szívet, csökkenti a koleszterinszintet, a vérrögképződést, illetve a trombózisveszélyt. A népi gyógyászat szerint kiváló féregűző, lázcsillapító hatása is van, valamint Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak neki. Kúraszerűen fogyasztható, naponta egy-két kiskanállal, de különböző ételek ízesítéseként is használni lehet.

Farkas Endre/Maszol.ro, Berze Albert

– Egyik alapelvem a környezettudatosság. Helyi termelőktől vásárolom az alapanyagot, és a manufaktúra helyszínét is úgy választottam, hogy minél kevesebb utat kelljen megtenni az árubeszerzés folyamán. A termék és maga a csomagolóanyag is környezetbarát, és a dió minden részét igyekszem hasznosítani

– tette hozzá Berze Albert.

Általában a helyi vásárokon értékesíti termékeit, de azok már udvarhelyszéki, csíkszéki, gyergyószéki és marosvásárhelyi üzletekben és gyógyszertárakban is megtalálhatók. Jövőbeni tervei közé tartozik, hogy a termékek sorát bővítse, ennek az előkészítése már folyamatban van.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!