Villámárvíz okozott kárt a Nyikó mentén, négy órán át állt a forgalom

Négy óra hosszat állt a forgalom vasárnapról hétfőre virradó éjszaka a Farkaslaka községhez tartozó Nyikómalomfalva és a Siménfalva közöséghez tartozó Székelyszentmihály közötti útszakaszon. Az útügyi hatóság munkatársainak sikerült elvezetniük a vizet, így most már zavartalan a forgalom. A lezúduló hatalmas csapadékmennyiség ugyanakkor jelentős anyagi kárt okozott Farkaslaka község területén.

Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 2 perc
Villámárvíz okozott kárt a Nyikó mentén, négy órán át állt a forgalom
Szabadszemmel láthatók az árvíz nyomai Fotó: Hadnagy Éva

A viharos időjárás, a lehulló a kiadós csapadék, valamint a hirtelen elolvadó hó felduzzasztotta a Fehér-Nyikót, az nem bírta már befogadni az átereszekből folyó vizet, így a Nyikómalomfalva és a Székelyszentmihály közötti útszakaszon, a kőbányánál lévő hídnál a víz elárasztotta az úttestet. Cătălin Romănescu, az útügyi hatóság csíkszeredai kirendeltségének vezetője szerint az úttest fölött 10 centiméter magasan folyt a víz. Hétfőn reggelre a víz elkezdett apadni és visszahúzódni, így megnyitották a forgalmat, kezdetben 10 km/h sebességkorlátozás volt érvényben, amelyet később teljesen feloldottak. Kovács Lehel, Farkaslaka község polgármestere elmondta, az útügy munkatársai kitakarították gépekkel az árkokat, elvezették a vizet, így ismét járható az út.

– Narancssárga hidrológiai figyelmeztetés volt érvényben, és a sok eső elolvasztotta a havat, így nem is csoda, hogy megáradt minden – vélekedett az elöljáró. A polgármester elmondta: a mezőgazdasági területek jelenleg is víz alatt vannak, több háztartásnál is problémák voltak a község területén, hogy a nagy mennyiségű csapadék, amely a doboldalakról zúdult le, keresztülfolyt például a csűrökön vagy más gazdasági épületeken, eláztatta az udvarokat, lakóházakban azonban nem keletkezett kár.

– Sok ilyen bejelentésünk volt, és a mezei utak is megsínylették a nagy mennyiségű csapadék lehullását. Kecset utcáit is jelentősen megrongálta a lezúduló vízmennyiség, a Székelypálfalva és Váralja közötti útépítési munkálatoknál szintén kárt okozott, több helyen beomlott a föld, földcsuszamlások keletkeztek – foglalta össze a polgármester az árvíz nyomán keletkezett károkat. Mint mondta, az áradások az egész község területén okoztak károkat, jelenleg ezek felmérésén dolgoznak.

Nagy János, Siménfalva polgármestere ugyanakkor megkeresésünkre elmondta, községükben is okozott kisebb károkat a hétfő hajnali áradás. A víz többek között megrongálta a Siménfalva alsó részén található földgátat, néhány udvar megtelt vízzel a nagy mennyiségű csapadék miatt, illetve mezőgazdasági területek kerültek víz alá. Hozzátette: holnapra tervezik, hogy bejárják a Nyikó medre melletti területeket, hogy tudják feltérképezni az esetleges, eddig ismeretlen károkat is.



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!